Considerat o alternativă mai sănătoasă la țigările clasice, vapatul a devenit foarte popular în rândul românilor, în special al tinerilor. Medicii atrag atenția că utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul poate fi mai dăunătoare decât țigaretele.
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a vorbit în direct, la Medika TV, despre cât de periculoase pentru sănătate pot fi dispozitivele care încălzesc tutunul și care au născut în rândul românilor obiceiul „vapatului”. „Ele sunt extrem de nocive, pentru că păstrează dependența de gest, și aici este nevoie de un psiholog specializat în terapie comportamentală pentru a reuși să-l facă pe fumătorul respectiv să înțeleagă că este o luptă pe care trebuie s-o ducă nu doar cu o dependență psihică de anumite substanțe, ci de un obicei…Iar pe de altă parte, despre ele știm foarte puțin. Dacă ne uităm la perioada pe care o analizăm, știm că utilizate de către tineri sau de adulți în mod acut duc la afecțiuni respiratorii severe, adică forme de pneumonie care de multe ori impun internarea în spital. Sunt reacții acute ale plămânilor față de substanțele inhalate. Pe termen lung, cronic, nu avem încă informații suficiente” a explicat dr. Beatrice Mahler.
Medicii atrag atenția cu privire la faptul că, la fel ca în cazul țigărilor clasice, legislația ar trebui să fie la fel de restrictivă și în cazul dispozitivelor utilizate pentru vapat. „Legislația ar trebui să fie mult mai restrictivă pentru a nu încuraja consumul, iar pe de altă parte promovarea extrem de agresivă care se face, care e permisă în orice loc și care pune în evidență aditivii de gust prin care aceste produse se evidențiază și care le fac mult mai atractive pentru tineri. De asemenea, modalitatea în care sunt construite device-urile sunt dispozitive care te duc în zona tehnologică, iar tinerii sunt atrași de aceste dispozitive noi. Sunt prezentate ca lucruri noi și bune, ceea ce este complet eronat” a mai spus Dr. Beatrice Mahler, în direct la Medika TV.