Dr. Alexandru Rafila, la MEDIKA TV: „Sunt convins că noua tulpină a ajuns și în România”

Specialiștii Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală vor face public, cel mai probabil în cursul zilei de astăzi, rezultatul testelor de laborator care să confirme sau să infirme prezența noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. Medicii vorbesc despre faptul că această tulpină ar exista la noi, însă nu au fost făcute teste amănunțite prin care să-i fie confirmată prezența.

Oficialii Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală au anunțat la sfârșitul săptămânii că unul dintre pacienții internați pare să fie purtătorul noii tulpini a virusului SARS-CoV-2, cea care a fost descoperită în Marea Britanie. Anunțul a creat numeroase discuții în spațiul public referitoare la modul în care autoritățile gestionează pandemia de COVID-19 în țara noastră.

Potrivit ultimelor declarații publice făcute de dr. Alexandru Rafila la Medika TV, astăzi ar urma ca reprezentanții Institutului „Matei Balș” să facă publice rezultatele testelor.

Sunt două tulpini de la doi pacienți, tulpini suspecte, în sensul că zona de amplificare pentru gena S care codifică proteina de suprafață a ieșit negativă la testul PCR obișnuit și atunci la această categorie de tulpini se face secvențiere adică se mapează complet genomul viral încât tulpina aceea mutantă să poată fi identificată. Probabil că în cursul zilei de astăzi vom avea deja un răspuns dacă aceste două tulpini care au fost deja secvențiate de colegii mei de la laboratorul de biologie moleculară sunt similare cu cele mutante din Marea Britanie sau pur și simplu sunt tulpini circulante obișnuite”, a precizat dr. Rafila pentru Medika TV.

Mai mult, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății a explicat că noua tulpină s-ar afla de mult timp pe teritoriul țării noastre, doar că nu au fost făcute până în prezent teste pentru identificarea ei. „Sunt convins că această tulpină a ajuns și în România, dar nu am reușit noi să o găsim încă. Nu e asta o nenorocire. Sunt 40 de țări în care circulă această tulpină, în SUA chiar și pe scară largă”, a mai spus dr. Alexandru Rafila.

Specialiștii Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” au confirmat că pacientul suspectat a fi purtătorul noii tulpini a SARS-CoV-2 nu a călătorit în Marea Britanie.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea