Sănătatea în România Știri

Dr. Adina Alberts la Medika TV: „Am avut COVID. Am scăpat! Acum vreau să intru în linia întâi!”

Experiențele personale ale medicilor cu boala COVID-19 îi determină pe unii dintre aceștia să acționeze și să lupte cu boala mai aprig decât înainte. Medicul chirurg Adina Alberts este un astfel de exemplu.

Invitată în studioul „Medika Special”, dr. Adina Alberts a explicat cum s-a îmbolnăvit de COVID-19 și ce simptome a avut: „M-am infectat pentru că nu am avut stare și am ieșit în stradă am făcut testări gratuite cu teste antigen. A fost cea mai ușoară răceală pe care am întâlnit-o în viața mea. Asta a fost experiența mea. Nu pot să mint, nu pot să spun că am avut febră, că nu am avut. Nu m-a durut nimic. Doar am strănutat foarte mult, mi-au curs ochii și nasul, timp de 5 zile. Pe la ziua a 3-a au început să-mi dispară ușor, ușor mirosul și gustul și atunci mi-am dat seama că ceva este în neregulă”.

Medicul este de părere că autoritățile ar trebui să se bazeze mai mult pe testarea în masă, folosind testele rapide antigen, a căror specificitate este de peste 98%, spun cei care le produc. „Acest lucru ar fi trebuit să-l facă autoritățile, aceste campanii s-au desfășurat în alte țări europene. Eu am dorit să trag un semnal de alarmă în acest sens. Am mers în mai multe localități, până când m-am îmbolnăvit. Testele sunt foarte ușor de folosit. Am făcut campania în stradă pentru a le arăta oamenilor cât de simplu de făcut sunt testele rapide”, a spus Adina Alberts la Medika TV.

Dacă în alte țări europene testarea rapidă cu astfel de teste este încurajată, în România Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a interzis comercializarea în farmacii. Motivul invocat a fost faptul că persoanele care doresc să le cumpere nu au pregătirea necesară pentru a le manevra corespunzător.