Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Două noi decese cauzate de tulpina Delta, înregistrate în România. Ce spun specialiștii

Opt cazuri de infectare cu tulpina Delta au fost confirmate la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Este vorba despre șapte pacienţi din Bacău și de unul din judeţul Iaşi.

Pe de altă parte, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat alte două decese înregistrate în cazul a doi pacienți infectați cu tulpina Delta. Ambele persoane, de 62 și 35 de ani, erau din județul Bacău și nu fuseseră vaccinate.

“Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%. Vaccinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

Varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanșeze noi valuri de infecție în țări și regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluției din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infecta până la 50% din populația care a trecut anterior prin boală”, au transmis specialiștii Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19.