Două decese și 11 îmbolnăviri cu virusul West Nile, transmis de țânțari. Ce recomandă medicii

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile a ajuns la 11, potrivit potrivit unei informări publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„În sezonul 2019, în perioada 3.06.2019 – 21.08.2019 au fost înregistrate 11 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. S-au înregistrat două decese în Călăraşi şi Buzău”, se arată în informare.

În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile au fost înregistrate în judeţele: Galaţi – 3 cazuri, Călăraşi şi Bucureşti – cu câte 2 cazuri, câte un caz în Buzău, Dolj, Iaşi, Tulcea.

Un caz a avut expunere atât în judeţul Galaţi, cât şi în Tulcea.

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/ în jurul locuinţei, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer. 

 Iată care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile, potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu: ”Dacă facem febră, apare somnolența – dacă ne simțim din ce în ce mai rău, ar trebui să mergem fie la medicul de familie, fie la o cameră de gardă. Diagnosticul nu se pune într-o manieră uzuală. Există un test, dar pentru asta trebuie să ajungem în spitalul de boli infecțioase. Pentru a ajunge însă la spital trebuie să pună diagnosticul clinic un medic.”

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes