Documentul, EXCLUSIV! Sporurile personalului din spitalele COVID-19 rămân în aer și după pandemie

Sporurile salariale pentru condiții de risc, aplicabile medicilor și asistenților medicali care lucrează cu pacienți cu COVID-19, rămân neschimbate, chiar dacă ele sunt aplicate neunitar, în momentul de față, și creează mari inechități și nemulțumiri. Medikatv.ro a scris AICI și AICI despre modul în care calculul sporurilor diferă de la un spital la altul, în funcție de un plafon impus ordonatorilor de credite. În plus, nivelul maxim prevăzut de lege nu poate fi acordat pentru că nu există un ordin al ministrului Sănătății care să confirme epidemia de COVID-19.

Într-o intervenție la Medika TV, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, lăsa să se înțeleagă că, după ieșirea din starea de urgență, se va putea discuta cu sindicatele și cu organizațiile profesionale, reglementarea sporurilor. După ce medikatv.ro a scris despre acest subiect, arătând că există tensiuni în rândul angajaților din spitale, direcțiile de sănătate și managementul spitalelor subordonate ministerului au primit precizări că situația rămâne exact așa cum este ea în prezent. Adresa, pe care o publicăm EXCLUSIV, menționează că sporurile se acordă la nivelul cuantumului acordat la nivelul lunii decembrie 2018. Documentul face referire la posibilitatea acordării sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase, de la 55 % la 85%, în condițiile legii, incluzând aici existența unui ordin de ministru despre care se știe că deocamdată nu există. În aceeași adresă, se face trimitere și la plafonul de 30 % în care ordonatorul principal de credite (minister, consiliu local sau consiliu județean) trebuie să se încadreze cu totalul sporurilor. În concluzie, nicio schimbare la modul discriminatoriu care face ca, în prezent, plata sporurilor, în Sănătate, pentru medicii și asistentele implicate în lupta cu pandemia.

Documentul pe care îl publicăm vine și cu precizări privind selecția personalului care va primi stimulentul de risc, în cuantum de 2500 lei brut. Lucrurile ar urma să fie clarificate și printr-un ghid elaborat de Ministerul Fondurilor Europene.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes