Se pune de foarte multe ori că vorbele pe care le rosteau în trecut bătrânii ne-ar putea ajuta și pe noi să evoluăm din punct de vedere social și psihologic. În realiate, unele dintre ele ne pot afecta emoțional, iar din această cauză putem dezvolta depresie.
La „Doctor Medika”, Simona Bălănescu a discutat cu psihologul Yolanda Crețescu despre factorii favorizanți ai depresiei. Printre aceștia se numără și cuvintele rostite de bunici sau bătrâni crezând că astfel ne vor motiva să fim mai puternici din punct de vedere emoțional. „Dacă am fost crescuți în critică sau primeam mesaje de genul „bucură-te cu puținul!” Nu e tocmai bine. Puținul ăla, cu cât înaintez în viață și dau de mai greu, nu îmi mai ajunge și atunci apare această abonare negativă asupra vieții care conduce către depresie” a explicat psihologul Yolanda Crețescu.
Vorbele populare ce par a conține mesaje motivaționale, din punct de vedere psiho-emoțional ar putea produce un efect opus. „S-a vrut să fim pregătiți pentru viața mai grea pentru că la bine ne-am putea adapta. Păi n-o să recunoaștem binele, n-o să știm să ne punem în poziție favorizantă. Astfel, vom fi mereu în concurență, ne vom simți dezamăgiți că nu suntem mereu primii, că alții sunt mai buni. Și de aici până să ajungem la depresie e un pas mic, e doar o chestiune de timp” a mai spus psihologul Yolanda Crețescu.