„Doctor Medika” – Totul despre programarea metabolică a copilului. Cum să ai grijă să crească sănătos

Fiecare părinte își dorește ca cel mic să crească mare și sănătos. Pentru asta este nevoie să-i acorzi atenție încă din viața intrauterină. Tocmai de aceea este bine să fii atentă la ce mănânci, astfel încât, după naștere, copilul să nu se confrunte cu boli de inimă, obezitate sau diabet.

Alimentația în timpul sarcinii este foarte importantă pentru ca fătul să se dezvolte în condiții normale și cu o greutate care să nu-i pună în pericol viața, după momentul nașterii. Medicii definesc acest aspect „programare metabolică”, iar momentul este unul foarte important. Conceptul a fost explicat în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, prezentată de Simona Bălănescu, de dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabetolog.

„Mare atenție la dietă încă din sarcină, pentru că astfel programăm copilul metabolic pentru toată viața, evident mai bine sau mai rău. Copilul poate să ia în greutate în funcție de dieta mamei. Încă de la ecografiile care se fac intrauterin se observă această tendință. Și dacă mama nu ia măsurile necesare de dietă, de mișcare sau chiar tratament, copilul are riscuri foarte mari din cauza acestei greutăți mari, intrauterine” a explicat dr. Ruxandra Pleșea.

Totodată, în funcție de greutatea pe care mama o are înainte de naștere, există o scală a greutății corporale pe care trebuie să și-o mențină. Astfel, pe parcursul sarcinii, pentru sănătatea copilului, mama nu are voie să ia în greutate mai mult de 16 kilograme. „

Dacă femeia pleacă de la o subgreutate își permite ca pe timpul nașterii să ia până la 14, 16 kilograme. Dacă este are o greutate normală, îi este permis să ia în greutate maximul 12 kilograme. Dacă este supraponderală, nu trebuie să ia în greutate mai mult de 5, 6 kilograme” a mai spus dr. Ruxandra Pleșea. 

Categorii: Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea