Dincolo de aspectele materiale, venirea pe lume a unui copil înseamnă și sănătate. Tocmai de aceea, viitoarele mame trebuie să fie atente și să meargă la medic pentru controale regulate, astfel încât să se asigure că micuțul lor vine pe lume complet sănătos.
Ambii părinți prezintă anumite riscuri generate de vârsta mai înaintată sau de viciile pe care le au și care-și pot pune amprenta asupra dezvoltării armonioase și sănătoase a fătului. Testele de screening pot depista boli genetice grave, precum sindromul Down, încă din primele săptămâni de sarcină. Recomandarea medicilor este ca mama să fie luată în evidența unui specialist și să meargă regulat la controale.
Simona Bălănescu, moderatoarea emisiunii „Doctor Medika”, a discutat cu dr. Amira Moldoveanu, medic ginecolog, despre importanța testelor de screening în primele săptămâni de sarcină. „La începutul sarcinii putem oferi pacientei dublul test, care se face începând din săptămâna 12 de sarcină, până în săptămâna 13, plus 6 zile. Are cea mai mare acuratețe pe care o poate avea un test de screening. Cu metodele de screening încercăm să identificăm pacientele la risc și pacientele non-risc” a explicat dr. Amira Moldoveanu.
Între medicul ginecolog și viitoarea mămică legătura se creează încă de la prima vizită la cabinet. Responsabilitatea mamei este să asculte temeinic sfaturile medicale pe care le primește. „La începutul sarcinii stabilim timpul la care femeia trebuie să vină pentru control. Se prelevează sânge matern, apoi evaluăm cei mai importanți hormoni din placentă. Alături de acești markeri biochimici, evaluăm fătul, mai ales din punct de vedere morfologic. Este un întreg algoritm matematic ce ne ajută să determinăm dacă există vreun risc de sindrom Down sau alte boli genetice” a mai explicat dr. Amira Moldoveanu.