Dacă trec mai mult de 3 luni și durerea pe care o resimțim încă persistă, înseamnă că s-a cronicizat. Deși pare că ne-am obișnuit cu ea, totuși trebuie să o tratăm, în caz contrar ne va schimba complet, în mod negativ, viețile.
La „Doctor Medika”, Simona Bălănescu a discutat cu dr. Monica Papaianu, medic specialist ATI și terapia durerii, despre impactul pe care durerea îl are asupra vieții noastre. Cea mai gravă problemă este atunci când durerea nu dispare, chiar dacă am cerut sfatul unui specialist. „După ce am găsit soluția durerea dispare, dar există și cazuri în care, după un tratament,, durerea persistă, iar ea se transformă în această durere cronică și începe să aibă o coloratură emoțională. În momentul în care ne doare de săptămâni, de luni de zile, am văzut mulți medici care nu reușesc să rezolve problema, în acest moment, psihicul persoanei respective începe să fie impactat din ce în ce mai puternic. Apar problemele de anxietate, de depresie, probleme cu somnul, probleme în mediul socio-profesional și în cel familial„ , susține dr. Monica Papaianu.
Durerea devine cronică, după ce au trecut mai bine de trei luni și ea este încă prezentă. „Durerea acută este un semnal de alarmă și încercăm să-i găsim o soluție. Durerea devine cronică când durează mai mult de 3 luni și calitatea vieții pacientului începe să fie impactată în mod negativ” a mai spus dr. Monica Papaianu.