Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat măcar o dată să se lovească accidental de colțul patului, al scaunului de la birou sau al mesei de la bucătărie. Aceste banale accidente pot afecta însă articulația, dacă lovitura s-a produs în zona genunchiului. În funcție de impact, problemele care pot apărea se pot trata doar în sala de operație.
Articulațiile genunchiului sunt foarte rezistente, însă accidentate periodic se pot îmbolnăvi. Cea mai des întâlnită afecțiune a articulației genunchiului este condromalacia. Ea apare din cauza traumelor la care este supus cartilajul genunchiului, cum ar fi banalele accidente care se petrec în casă. „Boala afectează o anumită zonă a cartilajului, cu un grad mai mic sau mai mare. Se întâmplă, de cele mai multe ori, în urma unui traumatism. Ne lovim în colțul de la pat, de la masă și se distruge punctul acela din cartilaj unde s-a petrecut contactul. Pe moment nici nu realizezi. Te doare puțin și ai senzația că trece. După o lună sau două încep durerile la anumite activități. După ce pacienții ajung la medic, se fac investigațiile necesare și punem diagnosticul” a explicat dr. Tarek Nazer, medic primar ortoped, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, difuzată la Medika TV.
Boala are trei grade de intensitate, primele două putând fi tratate nechirurgical. Tehnica presupune infiltrațiile în articulații cu acid hialuronic. „Nechirurgical se tratează cu ajutorul infiltrațiilor cu acid hialuronic. Se introduce această substanță în spațiul intra-articular, iar pacientul poate pleca acasă. Efectul procedurii se observă după 7-10 zile, însă durata lui diferă de la un pacient la altul și de gravitatea bolii. În cazul gradelor mai avansate, deja vorbim de reconstrucție de cartilaj, iar asta presupune o intervenție chirurgicală” a mai spus dr. Tarek Nazer, în direct la Medika TV.