Multe femei consideră că dacă au ajuns la menopauză nu mai este necesar să meargă la medicul ginecolog. Controalele regulate pot preveni apariția unor boli grave precum cancerul de uter.
Joi seara, în prima parte a emisiunii „Doctor Medika”, Simona Bălănescu a vorbit cu dr. Cătălin Haiduc, medic primar obstetrică-ginecologie, despre modificările care apar în organismul femeii, odată cu instalarea menopauzei. Multe dintre doamnele care ajung în această etapă a vieții renunță la a mai merge la controalele regulate la medicul ginecolog. Specialiștii recomandă însă ca astfel de controale să se realizeze periodic, chiar și odată cu intrarea la menopauză.
„Este important ca pacientele să vină la cabinet și în această perioadă. Acum se petrec multe modificări în organism și ele pot fi observate și tratate la timp” susține dr. Cătălin Haiduc.
Una din problemele medicale care pot apărea în perioada menopauzei este cancerul de uter. El este generat de modificările care apar la nivelul uterului și mucoasei uterului.
„Cancerul de uter este o afecțiune frecventă în perioada de menopauză, de peste 55 de ani, dar poate apărea și în perioada de premenopauză. Uterul nu mai răspunde la stimulii hormonali corect, iar acest lucru poate să conducă, în timp, la apariția cancerului de uter” a explicat dr. Cătălin Haiduc, la Medika TV.