Durerea de cap este un simptom comun pentru multe afecțiuni. O banală răceală sau probleme mult mai serioase, precum anevrismele cerebrale, pot provoca dureri de cap. Dacă simptomul este intens și nu trece repede, oricâte medicamente ai lua, trebuie să mergi la medic pentru consult de specialitate.
Anevrismul cerebral este o problemă medicală foarte serioasă și trebuie investigată în cel mai scurt timp. La „Doctor Medika”, Simona Bălănescu a aflat de la invitatul său, conf. dr. Corneliu Toader, managerul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, care sunt principalele simptome ale anevrismului cerebral. „O cefalee violentă, însoțită de greață și vărsătură, de alterarea stării de conștiență trebuie să ne pună pe gânduri. Este extrem de important ca o cefalee neobișnuită să ducă pacientul la doctor și să facă un CT nativ. CT-ul se găsește peste tot. Sunt și spitale în orașe mici care au astfel de aparte și medicul poate să recomande o astfel de investigație. În aceste condiții pacientul trebuie trimis către o clinică specializată în neurochirurgie vasculară, sau o clinică de neurologie, care să aibă posibilitatea de a efectua investigația angiografică a bolnavului și să vizualizeze vasele de sânge, ocazie cu care se observă și acest anevrism„ a explicat conf. dr. Corneliu Toader.
Investigarea rapidă a acestei afecțiuni aduce beneficii pacientului, în sensul că recuperarea este mult mai rapidă și riscul de apariție a problemelor neurologice se diminuează. „Acestea sunt cazuri fericite, pentru că astfel de probleme medicale nu afectează creierul și nu produc deficite neurologice. Mă refer aici la pareze sau tulburări de vorbire. Efortul pentru a rezolva un astfel de pacient și de a-l opera cu succes este extrem de important. Readucem un pacient, după 2 luni de recuperare, la viața normală. Această boală este amenințătoare de viață„ a mai spus conf. dr. Corneliu Toader.