Spitalele din România continuă să aibă o problemă majoră în ceea ce privește raportarea corectă a infecțiilor nosocomiale. În prezent, unitățile medicale din țara noastră raportează doar 1% din infecțiile asociate actului medical pe care le descoperă.
Situația raportării infecțiilor intraspitalicești din România a fost făcută publică de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. „România în momentul de față raportează după o evoluție crescătoare 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecții asociate asistenței medicale. Media la nivel european este de 7%. Noi am crescut de la 0,2%, la 1%” a precizat Alexandru Rafila.
Raportarea scăzută a infecțiilor asociate actului medical determină și o înregistrare diminuată a deceselor cauzate de acestea. „La nivelul Uniunii Europene sunt în fiecare an 37.000 de decese, care sunt datorate infecțiilor asociate asistenței medicale, iar numărul de decese care sunt parțial atribuite acestor infecții, este de cel puțin de 3 ori mai mare. Sunt datele de la Centrul European de Control al Bolilor…România are circa 5% din populația Uniunii Europene și dacă ar fi să extrapolăm aceste cifre la nivelul țării noastre am vedea că și în România numărul de decese care ar putea fi atribuite infecțiilor asociate asistenței medicale în mod real, ar fi probabil de circa 1700 de decese la nivelul unui an, în România” a mai spus ministrul Sănătății.
Pentru controlul infecțiilor asociate actului medical, Ministerul Sănătății a creat un program special ce va fi finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.