DIN TEATRUL DE OPERAȚII, ÎN MIJLOCUL PANDEMIEI. Povestea medicului militar care luptă pe toate fronturile cu dușmanii nevăzuți

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila” a făcut publică povestea unui medic specialist anestezie-terapie intensivă, care în decursul câtorva luni a luptat în două războaie. Dr. Ștefan Vladimir Zahiu s-a aflat mai întâi în teatrul de operații din Mali, într-una din cele mai periculoase misiuni sub egida ONU, după care, revenit acasă, a intrat în lupta cu noul coronavirus, la Spitalul ROL 2 din incinta Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”.

În interviul publicat de Spitalul Militar Central, medicul a vorbit deschis despre teama de necunoscut și nu numai, pe care a simțit-oi cât timp s-a aflat în Africa.

“Recunosc faptul că mi-a fost foarte frică. La început a fost teama de necunoscut, teama de a pleca de acasă, de lângă familia mea. Gândiți-vă că eu în două săptămâni am aflat de această plecare și a trebuit să mă pregătesc și sufletește. La mine, decizia de a pleca s-a făcut în trei minute. Nu am avut un timp de pregătire, un timp de gândire, care cumva îți așează altfel gândurile. Totul a fost foarte brusc, dar cred că așa trebuie să se comporte un om care poate schimba ceva. A trebuit să salvez o situație, care nu mă privea pe mine, ci pe o întreagă instituție”,  dezvăluie medicul militar.

Misiunea în Mali a fost complexă, iar medicul militar a luat parte în scurt timp după ce a ajuns pe pământ african la prima acțiune de evacuare medicală.

S-a evacuat un militar care avea probleme de la căldura excesivă în misiune. Ulterior, în misiunile celelalte a fost vorba de intervenții complexe, dar la momentul acela, la acea primă misiune a fost vorba doar de acest șoc caloric ce se produce frecvent în deșert. Nu a fost nimic deosebit, doar necesitatea de a ne deplasa foarte repede și a ne adapta. Era prima misiune, tensiunea pentru că iată, se întâmpla, dar nu a fost un caz complex medical. Am mai avut cazuri în care mașinile au trecut peste dispozitive explozibile improvizate și a trebuit să evacuăm militari din trupele aliate către bază sau către spitalele disponibile”,  a povestit medicul.

Deși misiunile au fost relativ puține, a fost nevoit să se adapteze la ceea ce a găsit în teatrul de operații.

“Ce am făcut acolo a fost să deservesc ca un medic de medicină primară ce s-a putut face. Nu am avut decât câteva misiuni, care sunt rare în acea zonă, dar, în toate acestea, tot ce am putut face a fost să acord primul ajutor în condiții de teatru de operațiuni și zbor cu elicopterul într-un spațiu strâmt și nefamiliar, eu venind dintr-o sală de operații, de la terapie intensivă, unde se fac tot felul de manevre, unele foarte complexe. Adaptarea într-un nou mediu a fost o provocare. Profesional vorbind, nu se compară complexitatea a ceea ce fac eu la spital cu ceea ce a trebuit să fac acolo. Este incomparabil”,  a mai spus dr. Ștefan Vladimir Zahiu.

A ajuns acasă chiar la începutul pandemiei, iar medicul militar a fost detașat la secția ATI din cadrul Spitalului de campanie ROL 2 din incinta Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan“. O nouă provocare, nu doar pentru el, ca specialist, ci pentru toată lumea.

Am fost liber în luna martie, iar din aprilie a început mai greu. De acum mi-e teamă că va dura mult mai mult de un an, timp în care spitalul nostru va trebui să deservească. În tot acest timp, noi va trebui să ne împărțim, să fim plecați și câte o săptămână de acasă la acest spital „Ana Aslan”. Pentru secția noastră de terapie intensivă este o mare provocare să împarți personalul pe ture, în prezent pentru două secții. Practic, s-a dublat numărul de paturi cu același personal. Această boală presupune o mare provocare pentru întreaga societate”,  spune medicul.

Medicul spune despre COVID-19 că este o boală severă, iar șansele pacienților care ajung la terapie intensivă sunt reduse. A făcut însă totul pentru salvarea bolnavilor care au ajuns la ATI.

Dr. Zahiu spune că limitarea efectelor pandemiei depinde numai de oameni și de respectarea măsurilor de protecție.

“Din punctul meu de vedere, este extrem de spectaculoasă și de dramatică evoluția acestei boli la pacienții care ajung la terapie intensivă și nu este nici o garanție a ceea ce poate face medicul pentru pacienții respectivi. Doar un vaccin va putea scăpa lumea de astfel de situații. Acum suntem în fața faptului împlinit, dar răul cel mai mare va fi socio-economic. Trebuie să înțelegem că a purta o mască, a respecta niște reguli elementare de evitare a aglomerației, o minimă igienă este mai mult decât necesar în această perioadă”.

Interviul pe larg cu medicul militar îl puteți citi aici.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes