Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, la Iaşi, că e posibil ca de anul viitor activitatea sucursalei ieşene a Institutului Cantacuzino să fie preluată de centrul de la Bucureşti.
Întrebat cu privire la decizia de închidere a filialei Institutului Cantacuzino de la Iaşi, ministrul a răspuns jurnaliştilor ieşeni că s-au luat ‘câteva decizii’.
‘În primul rând, am dat libertatea absolută de producere a vaccinului gripal, ceea ce sper să reuşim să-l terminăm anul acesta, şi de anul viitor, în funcţie de banii pe care îi vom avea, că e nevoie de investiţii foarte mari, vom încerca să facem la Bucureşti ceea ce făcea sucursala de la Iaşi’, a afirmat Nicolăescu, care s-a aflat luni Iaşi pentru festivitatea de deschidere a noului an universitar de la UMF ‘Grigore T. Popa’.
Institutul Cantacuzino Iaşi a fost închis încă din anul 2010, din cauza tehnologiilor de fabricaţie învechite, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.
‘Secţia de la Institutul Cantacuzino Iaşi a fost închisă încă din anul 2010 din cauza tehnologiilor de fabricaţie care nu mai sunt acceptate de către Agenţia Naţională a Medicamentului, drept pentru care licenţele de fabricaţie au fost anulate’, se arată în comunicatul ministerului, care face referire la informaţii din mass-media despre închiderea, în prezent, a respectivei secţii.
O parte din producţia de la Iaşi ar putea fi transferată anul viitor la Bucureşti, se arăta în comunicat.
‘Ministerul Sănătăţii va încerca din anul 2014, în limita fondurilor bugetare, să transfere o parte din producţia de la Iaşi la Institutul Cantacuzino Bucureşti, în acest sens fiind necesare o serie de investiţii’, informează instituţia. Potrivit sursei citate, în momentul în care calendarul investiţiilor va fi gata, acesta va fi făcut cunoscut opiniei publice.
Directorul interimar al Institutului Cantacuzino de la Iaşi, Ovidiu Antal, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că filiala se va închide definitiv, după ce producţia a încetat demult.
‘Consiliul de Administraţie a decis, s-au prezentat preavizele angajaţilor. În momentul de faţă nu este încă închis. S-au prezentat preavizele angajaţilor şi urmează să se facă procesul de predare-primire’, a spus reprezentantul instituţiei.
El a precizat că centrul de la Iaşi îşi oprise producţia de mai mult.
‘Nu producea de mult timp. Toate ariile erau necorespunzătoare şi nu mai îndeplineau condiţiile. Or, pentru a obţine din nou autorizaţiile, sunt necesare investiţii de milioane de euro’, a afirmat Ovidiu Antal.