Bolile cardiovasculare sunt afecțiunile cu cea mai mare rată a mortalității la nivelul întregii planete. Acest lucru face ca prevenția să fie cu atât mai importantă pentru că ne poate ajuta să ținem aceste afecțiuni la distanță și să ne prelungim viața. Diagrama SCORE este unul dintre mijloacele pe care medicii îl folosesc atunci când stabilesc diagnosticul de boala cardiovasculară pentru un pacient și joacă un rol important în prevenirea acestui tip de afecțiuni.
Termenul generic de „boli cardiovasculare” se referă la o serie de afecțiuni ale inimii. Cele mai frecvente sunt bolile coronariene, care pot provoca infarctul miocardic, dar tot în această categorie intră și insuficiența cardiacă.
Una dintre metodele folosite de medici pentru a depista o boală cardiovasculară este reprezentată de utilizarea Diagramei SCORE. SCORE este acronimul pentru Evaluarea Sistematică a Riscului Coronarian și reprezintă o analiză a unui volum de informații exstrase dintr-o serie de teste medicale la care pacientul este supus înainte de stabilirea unui diagnostic de boală cardiovasculară.
Estimarea riscului este bazată pe următorii factori de risc: vârstă, sex, fumat, tensiune arterială, colesterol total. Limita de la care se consideră riscul de eveniment cardiovascular fatal ca fiind crescut este definită ca fiind “mai mare de 5%”.
„Diagrama estimează riscul la 10 ani de boală cardiovasculară și se recomandă pentru a îndruma deciziile terapeutice și pentru a ști că luăm un tratament potrivit pentru a preveni boala cardiovasculară. De asemenea, poate să ajute la reglarea unui tratament insuficient sau excedent” a explicat dr. Laura Ene, medic primar diabetolog, la Medika TV.
Care sunt persoanele la risc?
Cei mai predispuși pacienți la astfel de afecțiuni sunt oamenii care suferă de obezitate și diabet de tip 2. „Am spus-o de mai multe ori că la nivel european există o adevărată epidemie de obezitate și de diabet de tip 2. Acești pacienți sunt cei mai predispuși la astfel de afecțiuni” a precizat dr. Laura Ene, medic primar diabetolog și boli de nutriție, în cadrul ultimei ediții a emisiunii Secretele Nutriției .
Pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor este important ca cei care au o predispoziție fie genetică, fie creată de stilul de viață, pentru boli cardiovasculare, să pună accent pe un regim de viață care să prevină apariția acestor afecțiuni. Prevenția înseamnă atât renunțarea la obiceiuri toxice pentru organism, precum fumatul, cât și adoptarea unei alimentații echilibrate. „Rata mortalității poate fi înjumătățită prin reducerea modestă a factorilor de risc, iar modificarea dietei ar putea să înjumătățească rata deceselor. Reducerea colesterolului, renunțarea la fumat, scăderea tensiunii arteriale sau controlul ei sunt importante. Pe nimeni nu ocolește boala sau bătrânețea. Însă dacă luăm măsuri și îndreptăm stilul de viață, cu siguranță putem prelungi viața” a mai spus dr. Laura Ene.
Mai mult decât atât, controlul bolilor cardiovasculare poate avea beneficii și asupra economiei naționale. Datele statistice arată faptul că, anual, România cheltuie aproximativ 40 milioane de euro pentru tratamentul pacienților care suferă de astfel de afecțiuni.