Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti critică apariţia în presă, în ultimele zile, a unor afirmaţii care ”pun la îndoială profesionalismul şi onestitatea unor medici, personalităţi de seamă ale lumii medicale din România’.
‘În ultimele zile, au apărut, în mass-media, afirmaţii de natură medicală, făcute de persoane fără nicio competenţă în domeniu, afirmaţii prin care şi-au permis să pună la îndoială profesionalismul şi onestitatea unor medici, membri ai Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, personalităţi de seamă ale lumii medicale din România’, se arată într-un comunicat al CMMB transmis AGERPRES.
Reprezentanţii CMMB consideră că ‘cei care au făcut aceste acuzaţii au avut ca singur argument faptul că medicii respectivi au fost implicaţi în tratarea unor persoane publice’.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti susţine că ‘diagnosticarea şi tratarea oricărui pacient reprezintă atribuţia şi obligaţia exclusivă a medicului”.
”Codul de Deontologie medicală prevede că ‘în toate situaţiile actul profesional, în oricare formă sau modalitate s-ar desfăşura, se va face cu respectarea strictă a demnităţii umane ca valoare fundamentală a corpului profesional. În toate deciziile cu caracter medical, medicul va trebui să se asigure că interesul şi binele fiinţei umane prevalează interesului societăţii ori al ştiinţei”’, se precizează în comunicat.
Orice persoană care doreşte să sesizeze o greşeală a unui medic sau încălcarea Codului de Deontologie o poate face adresându-se Colegiului Medicilor, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.
Comisiile de disciplină, care funcţionează la nivelul fiecărui Colegiu teritorial, sunt cele abilitate să analizeze fiecare caz în parte şi să stabilească vinovăţia unui medic şi sancţiunile ce se impun.
”Orice afirmaţie făcută în afara acestor reguli elementare, care ar trebui cunoscute de toată lumea, cu atât mai mult de cei care sunt consideraţi ca fiind persoane publice, posibili formatori de opinie, nu face decât să producă rău, să inducă o şubrezire a relaţiei dintre medic şi pacient, relaţie care este esenţială în orice act terapeutic’, se mai spune în comunicatul Consiliului Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.