Dezvoltarea sistemului de telemedicină, cu sprijinul USTDA

Ministerul Sănătăţii intenţionează dezvoltarea sistemului de telemedicină, cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare a Comerţului din Statele Unite ale Americii (USTDA), potrivit unui comunicat al MS.

Guvernul României a aprobat marţi Memorandumul cu tema privind colaborarea cu Guvernul Statelor Unite ale Americii în domeniul dezvoltării telemedicinei în zonele rurale şi greu accesibile.

În acest document, Guvernul României a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea colaborării cu Guvernul SUA în domeniul telemedicinei şi acordul pentru demararea în anul 2013 a analizei posibilităţilor de implementare a recomandărilor unui studiul de fezabilitate rezultat în urma acestei colaborări.
În luna septembrie, Ministerul Sănătăţii a primit din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare suma de 422.786 USD pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale izolate.

Acordul de finanţare dintre USTDA şi MS s-a semnat la sediul Ambasadei SUA de către Duane Butcher, adjunctul şefului Misiunii Diplomatice SUA, şi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat MS.

”Finanţarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care să ne evidenţieze îmbunătăţirile ce se pot aduce asistenţei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare în acest sens cu partea americană, mai avem un proiect pilot implementat în zona Deltei Dunării, care funcţionează de câteva luni şi prin care am făcut legătura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judeţean din Tulcea”, a declarat, la acea dată, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.

România are o experienţă de 9 ani în dezvoltarea sistemului de telemedicină. Sistemul actual priveşte, în special, relaţia dintre ambulanţele de urgenţă şi spitale. După Bucureşti şi Târgu Mureş, în prezent, în sistemul sanitar se testează al treilea nod de telemedicină care este la Iaşi şi prin care sunt conectate 30 de spitale din zona Moldovei.

Acest sistem poate fi aplicat, însă, şi cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de recepţie a datelor medicale din spitalele judeţene.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea