Dr. Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, medicul român care a tratat cu succes, de la începutul pandemiei, cei mai mulți români cu COVID-19, a dezvăluit care sunt semnele ce pot arăta evoluția ulterioară a bolii. Asta în condițiile în care mulți pacienți care nu aveau simptome sau prezentau simptome ușoare, ce indicau o evoluție favorabilă, au ajuns ulterior la terapie intensivă sau chiar au murit.
“Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID 19 sau erau uşor simptomatici, şi au ales să plece acasă. După patru – cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, a spus medicul Virgil Musta, citat într-un comunicat de presă al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara.
Potrivit medicului timișorean, evaluarea pacienţilor permite încadrarea într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie una personalizată, iar semnele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt limfopenia, creşterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului şi a D-Dimerilor.
“Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată, pe forma ei şi pe patogenia existentă, şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID 19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat”, a mai spus medicul infecționist Virgil Musta.