DEZBATEREA MOMENTULUI DESPRE ȘCOALĂ. Av. Poporului: ”O generație cu doi ani școlari pierduți!”, Președintele K. Iohannis: ” Aceste condiții nu pot fi nici create, nici garantate și pentru a proteja și copiii, și familiile lor”

Dezbaterile pe tema reluării cursurilor în sălile de cursuri devin foarte animate pe măsura apropierii momentului în care autoritățile de la București trebuie să decidă dacă prelungesc învățământul exclusiv online sau acceptă redeschiderea școlilor.

În disputa publică în care s-au exprimat puncte de vedere din toate zonele de interes, de la autorități la organizații de părinți și structurile reprezentative ale elevilor și profesorilor, a intervenit, recent, și Avocatul Poporului. O solicitare a fost transmisă ministerelor Sănătății și Educației de către Avocatul Poporului, iar, ulterior, s-a revenit cu o alta către Ministerul Educației. Documentul cere lămuriri în legătură cu modul în care România se raportează la o poziție a Organizației Mondiale a Sănătății. Această ultimă adresă cere responsabililor din Educație să ia în considerare redeschiderea școlilor pentru că suspendarea tuturor cursurilor față în față este o măsură care contrazice recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și care va avea consecințe imprevizibile asupra inegalităților în accesul la educația online. În susținerea poziției sale, Avocatul Poporului face referire la faptul că școala online nu le este accesibilă tuturor elevilor români, dar și la faptul că studiile internaționale reflectă foarte puține situații școlile au devenit focare de infecție, cei mai mulți copii fiind infectați din mediul familial sau de către prieteni.

”În zona rurală, conectivitatea la internet este extrem de precară şi în multe locuri nu există. Accesul la mijloacele prin care să poate participa la învăţământul online, în multe locuri nu există. Vom avea o generaţie care are doi ani şcolari pierduţi”, spune Renate Weber, Avocatul Poporului.

Oficialii Ministerului Educației au la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde solicitării. Între timp, un răspuns a fost dat de președintele Klaus Iohannis care a arătat că poziția OMS trebuie înțeleasă într-un alt sens.  ”Sigur, recomandările sunt să meargă elevii la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care îi țin în siguranță, deci atunci când este posibil să meargă în condiții de siguranță. În condițiile în care la noi în țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi nici create, nici garantate și pentru a proteja și copiii, și familiile lor, din păcate, este necesar să se facă învățământ online”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală. Este o ecuație destul de simplă, ușor de înțeles. Știu că nu este întotdeauna ușor de respectat, dar vă garantez: merită!” a completat președintele.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes