Dezbatere la Medika TV. România, țara în care copiii bolnavi de cancer nu au nicio speranță 

Situație dramatică în ceea ce privește accesul la servicii medicale pentru copiii diagnosticați cu afecțiuni oncologice. Potrivit fondatoarei Asociației „Dăruiește Aripi”, doar în 8 județe din România există secții de oncologie pediatrică. Mai mult, speranța de viață a micilor pacienți este cea mai scăzută din Uniunea Europeană. 

Tema zilei la „Sistemul Medical”, emisiune moderată de Eugenia Foarfeca, a fost accesul la servicii medicale al copiilor diagnosticați cu afecțiuni oncologice. Invitată în platou a fost Alina Patrahău, fondatoarea Asociației „Dăruiește Aripi”, prin intermediul căreia asigură asistență medicală la domiciliu copiilor care suferă de cancer. Aceasta a atras atenția cu privire la faptul că spitalele românești nu dispun de suficiente secții destinate micilor pacienți. 

„În România, doar opt judeţe din cele 42 au secţii de oncologie pediatrică. Copiii sunt peste tot şi nu sunt numai la oraş, sunt şi la sat. Gândiţi-vă ce înseamnă pentru un copil care nu are un medic curant în oraşul lui, ce înseamnă drumurile la spital. Şi gândiţi-vă ce înseamnă această frică, în momentul când ieşi pe uşa spitalului şi ajungi la tine acasă, la sute de kilometri, într-un sat izolat, se poate întâmpla orice şi chiar şi simpla febră pentru mame (mamele de copii diagnosticaţi cu cancer – n.r.) este o problemă” a declarat Alina Patrahău. 

Cele mai multe secții de oncologie pediatrică funcționează în institutele oncologice, unități medicale ce asigură continuitatea tratamentelor și după ce copii împlinesc vârsta majoratului. Cu toate acestea, institutele oncologice nu au capacitatea de a oferi echipe multidisciplinare pentru pacientul oncologic ajuns la maturitate. 

Potrivit unui studiu realizat de asociația Alinei Patrahău, în fiecare, în România, 420 de copii sunt diagnosticați cu diverse forme de cancer. 

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea