Dezbatere la Medika TV. Sindicatele din sănătate vor IMUNITATE LA MALPRAXIS pentru medicii din România

Moartea fulgerătoare a medicului Mioara Neagu, șefa Camerei de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Fetești a deschis o adevărată cutie a Pandorei în privința sistemului medical. În timp ce familia regretatei doctorițe încearcă acum să-i facă dreptate, sindicatele din sănătate militează pentru imunitatea medicilor în fața acuzațiilor de malpraxis.

Dezbatere incendiară marți seara în cadrul emisiunii „Medika Special”, moderată de Dana Chera. Pornind de la cazul medicului Mioara Neagu din Fetești, care și-a pierdut viața din cauza COVID-19, discuțiile purtate au readus în atenția opiniei publice un subiect delicat: malpraxisul.

Pe lângă apropiații regretatului medic Mioara Neagu și avocatul familiei, la dezbaterea Danei Chera au participat și reprezentanți ai celor mai importante foruri sindicale din sănătate care au exprimat opinii cu privire la modul în care ar trebui gestionate acuzațiile de malpraxis în perioada pandemiei de COVID-19.

Spital acuzat de malpraxis

În opinia lui Petre Neagu, soțul medicului Mioara Neagu, colegii acesteia din cadrul Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Fetești sunt acuzați că au tratat cu indiferență starea de sănătate a doctoriței și că practic ea a început să se simtă rău sub privirile indiferente ale personalului medical care lucrează într-un spital suport COVID-19:
A stat netratată și fără analize de la ora 8.00 când trebuia să intre în gardă, până la ora 18,00 – 19,00 când a venit asistenta șefă și a scos-o de acolo. I-au făcut analize și au trimis-o pe secția COVID-19. Nu i s-au făcut investigații, i s-au dat doar câteva medicamente. A fost pusă pe oxigen abia a doua zi când saturația a ajuns la 85%. În momentul acela bănuiesc că nici nu mai trebuia să stea în spitalul acela. Am vorbit cu șeful secției covid și am fost asigurat că totul este bine, deși sănătatea ei se deteriora în fiecare zi. Până când saturația ei a ajuns la 75%. Abia atunci au catadicsit să aducă un ATI-ist din București și au decis să o ducă în Capitală”, a spus soțul doctoriței.

În replică la acuzațiile aduse spitalului, dr. Stelian Barcari, managerul unității medicale din Fetești, susține că medicul Mioara Neagu și-a făcut singură un test pentru COVID-19, rezultatul fiind negativ, după ce a intrat în contact cu un coleg de muncă, depistat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2. Având în vedere rezultatul acestui test, aceasta a continuat să își desfășoare activitatea, fără să ia în calcul că starea sa de sănătate s-ar putea modifica și fără a respecta măsura izolării pentru 14 zile, având în vedere că a fost contact al unui caz pozitiv. „A motivat că nu are de ce să izoleze pentru că a respectat toate măsurile de protecție. Pe 16 septembrie a fost de gardă în spitalul Fetești. Și-a desfășurat activitatea în condiții optime, echipată corespunzător. Doamna doctor a argumentat că testul este negativ și că nu are de ce să oprească lucrul”, a declarat managerul spitalului din Fetești.

În schimb, Adrian Cuculis, avocatul familiei Neagu, susține că managementul Spitalului Municipal „Anghel Saligny” a greșit în momentul în care i-a permis medicului să-și continue activitatea fără a face o analiză atentă asupra stării de sănătate a Mioarei Neagu. Acum, la nivelul spitalului există acuzații care se încadrează în Codul Penal și care contravin Codului Muncii. „Am făcut o plângere penală pentru ucidere din culpă, o anchetă a ITM-ului, pentru că așa cum ne povestește dl. manager noi suspicionăm că este vorba despre un accident de muncă. Ok, angajatul tău îți spune că vrea să facă ceva, dar tu ai posibilitatea să-i spui nu, se suspendă orice fel de activitate a ta, până când termini cu perioada de izolare de 14 zile”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Cazul Fetești împarte sindicatele în două tabere

Pornind de la scandalul în care este acum implicat Spitalul Municipal „Anghel Saligny” Fetești, o parte dintre reprezentanții sindicatelor din sănătate cer Guvernului României să modifice legislația astfel încât pe toată perioada pandemiei medicii să fie imuni la acuzațiile de malpraxis.

Cerem limitarea răspunderii profesionale la posibilitățile concrete de diagnostic. Spitalele generaliste au devenit spitale de faza a doua. Așa de face că medici interniști sau cardiologi au devenit medici care să trateze COVID-19. Pe acești medici să-i băgăm pe malpraxis e prea mult. Cine-i apără pe specialiștii care peste noapte au devenit specialiști în boli contagioase? Cazul de la Fetești nu e primul caz și nu va fi ultimul. În ce condiții se lucrează astăzi în spitalele din România? Este medicină de război”, a declarat Radu Vasile, președintele Confederației Solidaritatea Sanitară, formațiune sindicală care a inițiat propunerea cu privire la imunitatea medicilor în fața acuzațiilor de malpraxis.

Alte formațiuni sindicale sunt însă de părere că medicii, chiar și pe timp de pandemie, nu pot fi exonerați de astfel de acuzații.

Eu nu sunt de acord cu ridicarea imunității pentru malpraxis. Malpraxisul este văzut ca un aspect punitiv în țara noastră. De fapt, rolul său în civilizația occidentală din care vrem să facem parte, iar noi de vreo 4-5 ani ne chinuim să facem asta, este atât de prevenire, de îndepărtare a cauzelor care au produs evenimentele nefavorabile, în cazul în care se constată o greșeală se ajunge și la partea de malpraxis”, a explicat dr. Elodor Cârstoiu, primvicepreședinte al Confederației Sindicale Hipocrat.

Potrivit unei statistici oficiale, în 2019, în România, 157 de cazuri de malpraxis au intrat în atenția Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din România.

Ți-ar putea plăcea

De interes