Reprezentanții asociațiilor care militează pentru drepturile pacienților cronici și ale celor diagnosticați cu cancer reclamă lipsa fondurilor destinate medicației acestor bolnavi. Aceștia sunt pe cale să acționeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru situația care se petrece acum în România.
În cadrul emisiunii „Sistemul Medical”, difuzată la Medika TV, reprezentanții Asociației Pacienților cu Boli Autoimune și cei ai Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer au vorbit public despre lipsa fondurilor necesare asigurării tratamentelor pentru pacienții ale căror interese le susțin. „Până se face rectificarea bugetară, acuma, pentru prima oară, nimeni nu vorbeşte nimic şi noi ştiam că sunt nişte blocaje la Casă din lipsă de finanţare, dar nu ştiam că lucrurile sunt atţt de grave. Se pare că în ultimele 2 luni lucrurile au evoluat. Personalul de la Casă a încercat să redirecţioneze fondurile între programe, dar se pare că şi lucrul ăsta s-a terminat, iar acum ne lovim de o situaţie deosebit de gravă din punctul meu de vedere, pentru că practic este un atentat la viaţa pacienţilor cronici”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Boli Autoimune, la Medika TV, marţi seară.
Mai mult, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susține că situația lipsei de fonduri ar fi fost cunoscută încă din luna iulie, fără ca autoritățile competente să ia măsuri pentru a se evita această criză: „La 1 iulie am fost sesizaţi prima oară de încheierea unui contract pentru un tratament de imunoterapie şi de atunci a început criza şi toată această sarabandă a greşelilor din sistemul medical, greşeli nepermise de aprovizionare cu medicamente şi onorare a tratamentelor pacienţilor cu cancere. Ulterior am fost sesizaţi de mai mulţi pacienţi din mai multe spitale. Acum lucrurile au ajuns la apogeu, este un adevărat genocid în România privind viaţa pacienţilor cu boli cronice în general deoarece banii la Casă s-au terminat, casa a cerut Ministerului de Finanţe din câte ştim, bani sau permisiunea să intre în trimestrul 4. Nici acum nu a venit un răspuns de la Ministerul de Finanţe. Ministerul Sănătăţii care este responsabil pentru asigurarea continuităţii tratamentelor nu spune nimic”.
În direct la Medika TV, Irimia a anunțat că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind situația medicamentelor din România.