Dezbatere în Parlament referitoare la Legea Malpraxisului. Profesorul Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Este nevoie de experți juridici medicali”

Membrii comisiilor de Sănătate ai Camerei Deputaților și Senatului s-au întâlnit cu experți în domeniul medical pentru a supune dezbaterii o nouă formă a Legii Malpraxisului. Colegiul Medicilor din România a fost prezent la întâlnire, iar reprezentanții acestui forum au discutat despre modificările care trebuie aduse. 

Într-o intervenție la Medika TV, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România a explicat de ce este nevoie ca Legea Malpraxisului să fie modificată. „Actuala lege este de 25 de ani și din nefericire foarte puțini pacienți au ajuns în etapa în care să fie despăgubiți. Totul pentru că procesul civil este greoi. Cine stabilește că este vorba despre malpraxis? Experții de la Medicină legală este cea care decide dacă este sau nu un malpraxis. Ei sunt puțini și au un volum de muncă ridicat, de aceea este greu e stabilit” a precizat președintele Colegiului Medicilor din România. 

Astfel, în țara noastră este nevoie de experți juridici medicali, din toate specialitățile medicale, prin intermediul cărora procesul de despăgubire, atunci când apar daune ca urmare a culpei medicale, să fie mult mai ușor. „Și noi am venit acum cu o nouă propunere de a înființa corpul experților juridici medicali. Adică din fiecare specialitate, cardiologie, hematologie, chirurgie să avem experți medicali care să urmeze anumite cursuri de specialitate pentru a avea cunoștințe de tehnică legislativă și să fie acreditați de Ministerul Justiției. Dacă se produce un incident, pacientul va deschide un dosar de daune la compania de asigurări a medicului. Compania de asigurări va cere poziția unui expert juridic medical care va decide dacă este sau nu malpraxis” a explicat prof. Daniel Coriu. 

Potrivit propunerii făcute de Colegiul Medicilor din România, lungile perioade petrecute în instanțe ar putea fi scurtate printr-o înțelegere, cu sprijinul asiguratorului pe baza concluziilor expertului juridic medical. „Dacă în prima etapă se constată că este vorba despre culpă medicală, expertul va fi plătit de asigurator și lucrurile se opresc aici. Dacă există nemulțumiri se va ajunge în instanță. În lumea civilizată există această conciliere extrajudiciară. Cazurile de malpraxis se discută fără a se ajunge la instanță” a mai spus președintele Colegiului Medicilor din România. 

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea