Casele de asigurări de sănătate se vor transforma în fonduri mutuale de asigurări odată cu intrarea în vigoare a noii legi în domeniu, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Aflat la Iaşi pentru a participa la conferinţa naţională ‘Un nou sistem al asigurărilor de sănătate – oportunităţi şi riscuri’, organizată sub egida Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor din România, ministrul Cepoi a precizat că scopul acestui eveniment este acela de a afla, pe de o parte, care sunt aşteptările, iar, pe de altă parte, de a promova o serie de principii pe care noua lege a Sănătăţii doreşte să le pună în practică.
‘Azi ne referim doar la sistemul de asigurări de sănătate. Prin proiectul de lege ne dorim ca sistemul de asigurări de sănătate să poată fi controlat de către asiguraţi, în sensul că asiguraţii să fie aceia care hotărăsc conducerea sistemului şi modul de utilizare a banilor. Actualele case de asigurări de sănătate se vor transforma în societăţi mutuale, care sunt structuri asociative a căror conducere este stabilită de asiguraţi în urma unui proces electoral’, a explicat ministrul Vasile Cepoi.
Un alt aspect important al noii legi a Sănătăţii, susţine ministrul, este definirea pachetului de servicii de bază. Conform acestuia, pentru a putea fi definit pachetul de servicii de bază trebuie stabilită distincţia dintre asigurările de risc major şi de risc minor.
Cepoi a menţionat însă că la nivelul contribuţiei care se plăteşte pentru asigurările de sănătate nu se pot acoperi toate serviciile în domeniu.
‘Propunerea este ca pachetul servicii de bază să cuprindă acele servicii care presupun un risc financiar şi un risc de boală crescut pentru pacient, iar serviciile ale căror costuri sunt minime să facă parte din pachetul facultativ de asigurări de sănătate. Când spun servicii ale căror costuri sunt minime, mă refer la faptul că anul trecut sistemul de Sănătate a decontat medicamente al căror cost era mai mic de 10 lei, în valoare totală de 1,7 miliarde de lei. Această cheltuială nu a acoperit niciun risc, niciun risc financiar, niciun risc de boală. Tot anul trecut, sistemul de Sănătate a cheltuit pentru expectorante 20 milioane de euro, 10 milioane euro pe antispastice, 11 milioane de euro pentru antiinflamatorii. Deci, medicaţii care se iau doar sporadic, simptomatic, pe o perioadă scurtă de timp, ale căror costuri nu reprezintă un efort financiar deosebit, dar care au cheltuit sume mari de bani’, a spus Cepoi.
Potrivit ministrului, aceste fonduri puteau fi folosite pentru a acoperi cheltuielile pentru tratamentul bolnavilor de cancer, de diabet zaharat, hepatită cronică. ‘În momentul de faţă avem liste de aşteptare pe anumite categorii de boli’, a amintit Vasile Cepoi.
Prezent la eveniment, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul noului sistem de asigurări este ‘acceptabil’.
‘Este acceptabil cu atât mai mult cu cât o problemă care a fost ridicată în discuţii, riscul minor, s-a acoperit. Este vorba de acel risc minor, unele persoane nu o să-şi permită să dea bani pe medicamente. Se va face un pachet social care va fi acoperit din bugetul de stat, astfel încât astfel de persoane nu vor fi vulnerabilizate mai mult. Dimpotrivă, va fi o discriminare pozitivă. Noi dorim să mai lucrăm pe textul viitoarei legi astfel încât aceste principii care au fost acceptate să fie şi în textul legii exprimate foarte clar, astfel încât să nu dea naştere la interpretări şi, totodată, să aibă aplicabilitate în legislaţia secundară. Dacă nu trecem textul clar în această nouă lege a Sănătăţii, atunci mai vin o normă de ministru sau o hotărâre de guvern pentru a le modifica’, a explicat Astărăstoae, care este şi rectorul UMF Iaşi.