Fundația Renașterea a organizat luni la sediul Ambasadei Italiei dezbaterea cu tema ”Hepatita, problemă a spațiului comunitar european”, ca o continuare a programului național de educare, prevenire și conștientizare a problematicii hepatitei ”STOP Hepatita”, lansat săptămâna trecută.
La dezbatere, al cărei scop a fost aducerea în atenție a problematicii hepatitei la nivel național și european, au participat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, ambasadorul Italiei la București, Diego Brasioli, europarlamentarii Cristian Bușoi și Claudia Țapardel, Andrew Stainthorpe, expert National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), Marius Savu, președintele Agenției Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (ANMDM), precum și reprezentanții celor trei organizații semnatare ale parteneriatului ”STOP Hepatita” — Mihaela Geoană, președinta Fundației Renașterea, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, de la Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, și conf. dr. Liana Gheorghe, de la Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.
Ambasadorul Brasioli a afirmat că e nevoie să atragem atenția asupra acestei afecțiuni — hepatita — care este în creștere ca incidență în Europa, mai ales în Europa de Est, salutând inițiativa celor trei organizații de a încheia un parteneriat care privește nu doar populația din România, ci și pe cea europeană.
”Am început activitatea Fundației Renașterea cu proiecte legate de sănătatea femeii, dar în timp ne-am extins activitatea cu proiecte legate de sănătate în general. Faptul că incidența hepatitei în România este de 6 ori mai mare decât media la nivel european este îngrijorător, din acest motiv ne propunem ca prin parteneriatul semnat recent cu Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie să susținem prin campanii de informare, de conștientizare, finanțarea acestor programe, alături de specialiști din domeniul medical”, a declarat Mihaela Geoană.
Nicolae Bănicioiu a spus că întotdeauna încurajează astfel de campanii de informare asupra riscurilor legate de sănătatea oamenilor, adăugând că programul va găsi un partener în Ministerul Sănătății.
”Încurajez astfel de inițiative, de campanii, care informează, conștientizează asupra riscurilor de îmbolnăvire, cu atât mai mult cu cât hepatita este o problemă majoră cu care ne confruntăm. Incidența acestei boli e o problemă, o preocupare și pentru mine, ca ministru, trebuie că căutăm soluții bazându-ne pe specialiști, iar problema trebuie tratată și la nivel european”, a spus ministrul Bănicioiu.
Președintele ANMDM, Marius Savu, a afirmat că hepatita este o boală care trebuie tratată după o anumită strategie aplicată pe fiecare direcție, nu poate fi tratată la comun.
”Pentru fiecare tip de hepatită trebuie o strategie bine definită, fiecare patologie separat. Din nefericire, mediul rural e foarte afectat, mai ales în zonele în care accesul către un centru medical specializat nu e facil”, a spus Savu.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a amintit că cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu hepatită de tip B este vaccinarea, care a fost introdusă la noi în țară din 1995.
”De atunci riscul incidenței în cazul hepatitei B s-a redus față de perioada dinainte de 1995, dar pentru hepatita C nu există un răspuns la vaccinare, până în prezent. Din păcate, vedem în jurul nostru tot felul de fenomene — cum ar tatuajele, piercingul, sexul neprotejat — care sunt posibile surse de contaminare cu virus hepatitic C. Important este să fie depistată la timp contaminarea, pentru a trece la administrarea de medicamente direct active antivirale”, a spus profesorul Streinu Cercel.
Conf. dr. Liana Gheorghe și-a exprimat mulțumirea față de faptul că reprezentanți ai autorității statului, factori politici, reprezentanți ai societății civile și ai media rezonează cu societatea academică în tratarea hepatitei.
”Trebuie să spunem că ultimele date indică un procent de 3% din populația globului infectat cu virus hepatitic C și 5% cu virus hepatitic B. Din nefericire, aproximativ 15% dintre aceste cazuri pot duce la ciroză, insuficiență hepatică. Iar datele prezentate sunt în condițiile în care prevalența hepatitei este subestimată, numeroși pacienți sunt nediagnosticați”, a spus conf. dr. Gheorghe. Ea a adăugat că în România prevalența infecției cu virus hepatitic B (VHB) este de 4,4% iar cu virus hepatitic C (VHC) — 3,23%.
De asemenea, a atras atenția și asupra virusului hepatitic Delta, dar și a faptului că persoanele cel mai des afectate sunt în mediul rural iar incidența la femei este mai mare decât la bărbați.
Referindu-se la transplantul hepatic, conf. dr. Gheorghe a spus că la finalul anului 2013 pe listele de așteptare erau 544 de pacienți iar 70% dintre aceștia au nevoie de transplant din cauza cirozei.
Europarlamentarul Cristian Bușoi a afirmat că hepatita este o boală care trebuie conștientizată atât în România, cât și la nivel european, prin îmbunătățirea politicilor de testare, de prevenție, deoarece datele prezentate sunt alarmante. Eurodeputatul a adăugat că în planul de acțiune se înscriu detecția, diagnosticul precoce, identificarea grupurilor de risc, screening-ul și prevenția, precum și tratamentul VHC (prin dublă/triplă terapie, interferon free), tratamentul VHB, prevenirea infecțiilor nosocomiale, iar în grupul de risc trebuie inclus și personalul medical.
El a propus organizarea în toamnă, la Bruxelles, a unei întâlniri pe tema hepatitei, pentru a face un pas înainte în găsirea soluțiilor la nivel european.
Jurnalistul Cornel Nistorescu, prezent la dezbatere, a propus depunerea unui memoriu la CNA în care să fie prevăzută obligativitatea introducerii în programele tuturor posturilor tv sau radio a unei ore dedicate sănătății, așa cum, în opinia sa, ar trebui introdusă și o oră dedicată culturii. ”Media e obligată să acorde atenție acestor două aspecte”, a spus Nistorescu.
Fundația Renașterea a semnat joi, 17 iulie, un protocol cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și cu Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, al cărui scop este lansarea unui amplu program de informare, educare și prevenție — ”STOP Hepatita”.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România se află pe locul întâi în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită. Rezultatele publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infecție cu virusuri hepatitice B și C relevă că situația pentru România în 2013 indica faptul că 1.016.800 de locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635.000 ar putea fi infectați cu virus hepatitic C. În cazul hepatitei virale de tip A, raportul prezentat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor pe anul 2013 situa România pe primul loc între statele membre UE ca rată a incidenței cazurilor raportate — 12,05% la 100.000 de locuitori).
Programul ”STOP Hepatita” prevede acțiuni de informare, educare și prevenție pe parcursul unui an (iulie 2014 — iulie 2015), în toate zonele importante. Pentru hepatita de tip A vor fi organizate caravane școlare și campanii complexe de educare, pentru hepatita tip B — campanii de informare în vederea prevenției prin vaccinare și protejare sexuală, pentru hepatita tip C — campanii de detectare a bolii, de conștientizare a implicațiilor ei și a posibilităților de vindecare.
Sursa: AGERPRES