Dacă în trecut nici măcar nu puteam afla sexul bebelușului până ce nu îl aduceam pe lume, iată că în viitorul nu foarte îndepărtat vom putea chiar alege dacă va fi băiat sau fată! O echipă de embriologi din New York a descoperit o tehnică ce s-a dovedit a avea o eficiență de 80 % în alegerea genului viitorului bebeluș. Cum? Specialiștii determină tipul spermatozoidului (purtător de cromozomi XY sau XX) și apoi îl unesc cu ovulul viitoarei mame.
În cadrul studiului au participat peste 1200 de cupluri. Oamenii de știință au separat spermatozoizii în funcție de greutatea lor – cei care conțin cromozomul Y (care determină sexul masculin) sunt mai grei decât cei care conțin doar cromozomul X (feminin) – și i-au introdus apoi în ovul; odată ce ovulul a fost fertilizat, embrionul a fost transferat în uter, prin cunoscuta procedură de reproducere umană asistată medical – FIV.
Lăsăm spermatozoizii să plutească într-un mediu fluid, astfel că cei mai ușori plutesc, iar cei mai grei se scufundă. Apoi, îl alegem pe cel dorit (de sex masculin sau de sex feminin) și îl injectăm în interiorul ovulului, printr-o procedură denumită ICSI – intracytoplasmic sperm injection (injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor), a explicat autorul studiului, Dr. Gianpiero Palermo.
Medicul a adăugat că s-a păstrat calitatea spermei, nu a suferit modificări de formă sau de culoare; mai mult și mai important de atât, copiii născuți au fost sănătoși și nu s-au observat întârzieri de dezvoltare până la trei ani – momentul actual.
În viitor, această procedură ar putea ajuta și cuplurile care nu au nevoie de tratamente de fertilitate, a menționat el. Deja, cuplurile care urmează tratamente de fertilitate cunosc adesea sexul unui embrion înainte de a fi implantat, a povestit Paleromo.
Există multe motive legitime și necontroversate pentru care o familie poate lua în considerare selecția sexului, inclusiv echilibrul familial sau evitarea unei boli moștenite care este asociată cu un anumit gen. De exemplu, hemofilia este o tulburare de sângerare moștenită care afectează în primul rând bărbații.
Descoperirile au fost publicate online pe 22 martie în PLOS ONE.
Majoritatea cuplurilor din studiu nu au avut preferințe în ceea ce privește sexul copilului lor. Dar dintre 105 cupluri, 59 și-au dorit o fată și 46 și-au dorit un băiat. Dintre cuplurile care și-au dorit descendenți de sex feminin, 79% dintre embrionii testați au fost de sex feminin. Dintre cuplurile care doresc un bărbat, aproape 80% dintre embrionii lor erau bărbați.