Deshidratarea fructelor și legumelor – ce trebuie să știi

Din dorința de a adopta un stil de viață sănătos, mulți dintre noi am încercat cu siguranță să introducem diferite schimbări în alimentație. În acest sens, nutriționiștii recomandă cu precădere consumul de fructe și legume deshidratate, pentru că este un mod excelent prin care poți mări aportul de vitamine, minerale și antioxidanți din dietă.

Utilizată încă de acum mii de ani, deshidratarea este una dintre cele mai vechi metode de prezervare a alimentelor. Observând faptul că fructele și legumele uscate de căldura soarelui pot fi consumate în continuare, egiptenii antici au început să valorifice căldura toropitoare a deșertului pentru a usca alte produse alimentare, cum ar fi peștele și carnea de pasăre. Mii de ani mai târziu, în Evul Mediu, oamenii construiau deja încăperi special concepute pentru deshidratarea cărnii, a fructelor, legumelor și a ierburilor aromate, acestea fiind agățate la uscat în jurul unui foc menținut timp de zile întregi. În era modernă, însă, acest proces a fost scurtat și făcut mai eficient, cu ajutorul aparatelor de deshidratat. 

Ce presupune deshidratarea?

Cu toții am uitat un fruct sau o legumă pe raftul frigiderului și am observat efectele unuia dintre factorii care alterează alimentele: microorganismele. Bacteriile și mucegaiul ce se formează consumă, practic, din produs. Procesul îl transformă la nivel molecular și îl face să arate și să miroase rău. O altă cauză a alterării o constituie enzimele naturale. Ele provoacă maturația fructelor și a legumelor, transformând banana dintr-un fruct galben și ferm într-unul maroniu și moale. Reducerea conținutului de umiditate împiedică ambele procese – nașterea bacteriilor și acțiunea enzimelor -, permițându-le alimentelor să reziste perioade mai îndelungate de timp, atunci când sunt depozitate corespunzător.

Cum se realizează deshidratarea?

Primul pas – folosește fructe și legume proaspete, de sezon.

Pasul doi – taie fructele sau legumele alese în felii de grosimi egale, de aproximativ 0.5 centimetri.

Pasul trei – pretratează alimentele pentru a preveni oxidarea lor, a le îmbunătăți gustul și a le prelungi perioada de valabilitate. Există mai multe metode de pretratare, însă cele mai recomandate sunt: stropirea cu suc de lămâie proaspăt stors, pentru fructe sau scufundarea în apă fiartă pentru maxim un minut, în cazul legumelor.

Pasul patru – Așază feliile de fructe și legume pe tăvile unui aparat de deshidratare 

Pasul cinci –  plasează-le într-un loc răcoros și ferit de lumina soarelui.

Iată câteva fructe și legume ce pot fi procesate usor : caise,  capsune, ardei, ciuperci, ananas etc

Categorii: Lifestyle
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea