DESCOPERIREA CARE DĂ SPERANȚE. Sistemul imunitar, capabil să lupte cu noul coronavirus și după o infecție ușoară

Noul coronavirus continuă să fie intens studiat de oameni de știință din toată lumea, iar modul în care acționează acesta ori organismul uman la infecție le dă cercetătorilor mari bătăi de cap.

Deși mai multe studii au arătat că imunitatea dobândită în urma infecției se pierde în timp, iar persoanele care au avut forme ușoare de boală sau au fost asimptomatice nu ar face față unei noi infectări, un nou studiu scoate la iveală că celulele sistemului imunitar stochează informații despre coronavirus, astfel încât să-l poată combate din nou.

Potrivit New York Times, oamenii de știință care au monitorizat răspunsurile imune la virus încep acum să vadă semne încurajatoare ale unei imunități puternice și de durată, chiar și la persoanele care au dezvoltat doar simptome ușoare de COVID-19.

Anticorpii de combatere a bolilor, precum și celulele imune numite celule B și celule T care sunt capabile să recunoască virusul, par să persiste luni după vindecare, un ecou încurajator al răspunsului de durată al organismului la alți viruși. „Lucrurile funcționează într-adevăr așa cum ar fi trebuit”, a spus Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona și autor al unuia dintre cele mai noi studii. Deși cercetătorii nu pot prognoza cât vor dura aceste răspunsuri imune, mulți experți consideră datele un indiciu binevenit că celulele sistemului imunitar își fac treaba și vor avea șanse mari să se lupte cu virusul în cazul unei noi expuneri la infecție.

Este exact ceea ce am fi putut spera”, a spus Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington și autor al unui alt studiu similar. „Toate piesele sunt acolo pentru a avea un răspuns imunitar total protector.”

Mai multe date despre noile descoperiri găsiți AICI.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes