Descoperire revoluționară în domeniul transplantului pulmonar. Ar putea schimba practica la nivel mondial

Vești bune pentru viitorul medicinei de transplant: s-a descoperit o modalitate prin care se poate crește semnificativ durata de timp în care plămânii pot trăi în afara corpului, astfel încât să își păstreze viabilitatea pentru a fi transplantați!

Stocarea plămânilor donatorului pentru transplant la 10 grade Celsius, în loc de 4 grade – așa cum se proceda până acum – crește semnificativ durata de timp în care organul poate trăi în afara corpului, potrivit unei cercetări conduse de o echipă de oameni de știință de la Programul de transplant pulmonar din Toronto, din cadrul Centrului de transplant Ajmera de la University Health Network (UHN).
Studiul clinic (prospectiv multicentric, nealeatoriu) a fost efectuat pe 70 de pacienți, demonstrând că plămânii donatorilor au rămas sănătoși și viabili pentru transplant de până la patru ori mai mult timp în comparație cu depozitarea la standardul actual de conservare la frigiderul cu gheață, de aproximativ 4 grade Celsius.

„Impactul clinic al acestui studiu este uriaș. Este o schimbare de paradigmă pentru practica transplantului de plămâni. Nu am nicio îndoială că aceasta va deveni practica standard de aur a conservării plămânilor în viitorul apropiat”, spune autorul principal, dr. Marcelo Cypel, director chirurgical al Centrului de transplant Ajmera și chirurg în cadrul Departamentului de chirurgie Sprott de la UHN.

În prezent, problema principală a transplantului de plămâni este limitarea din punctul de vedere al timpului, astfel încât organul donatorului să poată fi păstrat viabil.

„În domeniul transplantului, vedem încă o lipsă critică de organe și oameni care mor pe lista de așteptare pentru că nu există suficienți plămâni pentru a fi transplantați. O mai bună conservare a organelor înseamnă, de asemenea, rezultate mai bune pentru pacienți.”, spune dr. Cypel, care este, de asemenea, profesor în cadrul diviziei de chirurgie toracică, în departamentul de chirurgie al U of T.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a 18 luni la Spitalul General din Toronto al UHN, la universitatea de Medicină din Viena și la spitalul universitar Puerta de Hierro-Majadahonda din Madrid. În toată această perioadă, au fost efectuate transplanturi în Canada, Spania și Austria, plămânii donați fiind păstrați la temperatura de 10 grade Celsius, iar rezultatele au fost comparate cu ale altor 140 de pacienți care au primit plămâni donatori conservați la temperatura standard.

Cercetătorii au descoperit că nu s-au observat diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește respingerea organelor, unitatea de terapie intensivă sau spitalizarea medie.
De obicei, organele stocate mai mult de 8 ore la 4 grade sunt considerate cu risc ridicat pentru transplant, au remarcat autorii studiului. Dar plămânii ținuți la 10 grade au fost implantați în siguranță, după o depozitare medie de 12 ore, au arătat rezultatele.

Raportul a fost publicat pe 20 aprilie în revista NEJM Evidence.

Potrivit specialiștilor, capacitatea de a prelungi durata de viață a organului donatorului prezintă mai multe avantaje.

În cele din urmă, aceste avantaje vor permite utilizarea unui număr mai mare de plămâni în zone geografice mai îndepărtate și capacitatea de a îmbunătăți rezultatele beneficiarilor prin transformarea transplantului de plămâni într-o procedură planificată și nu urgentă, spune primul autor al studiului, dr. Aadil Ali, cercetător adjunct la Institutul de cercetare al spitalului general din Toronto.

Printre avantajele acestui nou standard de 10 grade Celsius pentru depozitarea plămânilor se numără potențialul de a reduce sau elimina urgența procedurilor de transplant pulmonar.

Studiul sugerează, de asemenea, că noua temperatură de conservare va permite mai mult timp pentru a optimiza potrivirea imunologică între donator și beneficiar, precum și posibilitatea de a efectua transplantul de plămâni în mod semi-electiv, mai degrabă decât în regim de urgență.

Sursa

 

Categorii: Breaking Medika, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea