EXTERNE Știri Studii/Cercetări

DESCOPERIRE DE ULTIMĂ ORĂ ÎN TRATAREA CANCERULUI. Imunoterapia care vizează celulele mieloide încetinește creșterea tumorii

O echipă de cercetători de la Universitatea Pennsylvania a descoperit că inhibitorii punctului de control, un tip de imunoterapie care vizează celulele imune mieloide, determină o creștere lentă a tumorilor. Rezultatele au fost publicate Nature Cancer, iar cercetătorii au arătat pentru prima dată în celulele umane și într-un șoarece că inhibitorii c-Rel din celulele mieloide – spre deosebire de celulele limfoide pe care le vizează imunoterapiile de astăzi – au blocat producția de celule imunorepresive și au redus semnificativ tumora.

Inhibitorii punctului de control blochează proteinele, numite puncte de control, care sunt produse de unele tipuri de celule ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T. Aceste puncte de control ajută la evitarea reacțiilor imune prea puternice, dar deseori împiedică celulele T să omoare celulele canceroase. Aceste terapii s-au dovedit mai eficiente decât cele tradiționale, cum ar fi chimioterapia. Cu toate acestea, numărul de pacienți care răspund la aceste tipuri de terapii rămâne limitat, împingând cercetătorii să exploreze o nouă clasă de inhibitori.

Echipa a arătat că la șoarecii cu deficit de c-Rel dimensiunea și greutatea tumorii au fost reduse cu până la 80 la sută și că administrarea medicamentului inhibitor c-Rel la un alt grup de șoareci a redus tumorile cu până la 70%.

Rezultatele nu numai că arată potențialul acestei noi imunoterapii, dar indică și o cale necunoscută anterior de atac al cancerului asupra organismului, care implică așa-numitele celule supresoare derivate mieloide (MDSC).

“C-Rel este considerat, în general, un promotor al răspunsurilor imune, nu un supresor. De aceea această descoperire este surprinzătoare și neașteptată”, a declarat autorul principal al studiului, Youhai H. Chen. “Există două mari oportunități de transport: conceptual, aceasta este o nouă cale de dezvoltare a cancerului care nu se știa până acum. Și am arătat că un nou inhibitor de medicamente care vizează această cale funcționează de asemenea, dacă nu mai bine, decât prima generație de punct de control blocante.“