Cancerul de sân este cea mai răspândită boală oncologică în rândul femeilor. În timp ce în Occident afecțiunea este depistată la timp și poate fi tratată corespunzător, în țara noastră lucrurile stau cu totul invers.
Invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală, susține faptul că femeile din România nu fac suficiente eforturi pentru a veni la medic, pentru screening, astfel că, afecțiunile oncologice ale sânului sunt în țara noastră depistate mult mai târziu, prin comparație cu alte țări europene. „Cancerul de sân este cel mai frecvent la femei. Din păcate la noi în țară depistarea se face mult mai târziu decât în alte state europene. Astfel, noi ne străduim să transmitem suficiente semnale să le facem conștiente pe paciente că trebuie să ajungă la medic pentru controale de rutină. Nu toate afecțiunile sânului înseamnă cancer, dar este bine ca bolile să fie descoperite și tratate” susține dr. Simona Filip.
Ceea ce le ține la distanță pe paciente de cabinetele medicale este frica. „Nu trebuie să ne fie frică, pentru că din cauza fricii ajungem tot mai târziu la medic. Nu orice problemă la sân înseamnă cancer. Nu orice durere la sân înseamnă o problemă gravă” explicat dr. Simona Filip.
Totodată, odată descoperită boala oncologică a sânului poate fi tratată corespunzător. Țara noastră a făcut eforturi pentru a-și îmbunătăți capacitatea de diagnostic și tratament pentru cancerul de sân. „Cancerul de sân este vindecabil, dacă este descoperit la timp. Acum avem tehnologie prin care poate fi depistat destul de repede. Și tratamentul a evoluat foarte mult. Avem arme eficiente pentru a lupta cu boala” a mai spus dr. Simona Filip.