Știri

Delta Plus, o nouă mutație a coronavirusului, se răspândește mai ușor

foto:pixabay

O nouă mutație a coronavirusului, denumită de oamenii de știință Delta Plus, se răspândește mai ușor decât actuala tulpină dominantă, Delta. Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) vorbește despre o variantă ”aflată în investigație” referindu-se la riscul de răspândire mai rapidă, anunță BBC. Nu există încă dovezi că noua tulpină ar provoca o formă mai gravă de COVID-19, susțin oamenii de știință britanici care sunt încrezători că vaccinurile utilizate în prezent au acoperire în continuare. Tulpina Delta rămâne dominantă în Marea Britanie, dar ceea ce îngrijorează este că s-au înmulțit și cazurile de ”Delta Plus” sau AY.4.2. Ultimele raportări arată că 6% din cazurile nou apărute ar fi infectări cu această nouă tulpină.

Cercetările cu privire la noua mutație sunt incipiente, dar sugerează să ar avea o rată de răspândire mai mare decât Delta. Totuși, cercetătorii nu o încadrează în categoria variantelor îngrijorătoare, în ceea ce privește riscurile apărute în boală.

Câteva infectări cu această tulpină au fost semnalate și în SUA și Danemarca, dar fără a lua amploare.

Marea Britanie administrează deja doza a treia persoanelor aflate la risc. Deocamdată nu există date care să arate că ar fi nevoie de o actualizare a vaccinului pentru a oferi protecție în fața noilor variante ale coronavirusului.