EXTERNE

DECIZIILE GREȘITE DIN LOMBARDIA SAU CUM POT ÎNVĂȚA EUROPENII DIN ERORILE ALTORA. De ce a rămas regiunea italiană un punct fierbinte al pandemiei

Situația epidemiologică din Lombardia, Italia, ridică în continuare probleme. Se pare că autoritățile au comis erori după erori, iar din această cauză aproape că au pierdut lupta pentru limitarea epidemiei.

Considerată motorul economiei Italiei, Lombardia a fost cea mai afectată regiune din Europa din cauza pandemiei de COVID-19. Deși în multe țări europene se discută deja de măsuri de relaxare, situația din nordul Italiei ridică în continuare probleme.

Presa din Peninsulă, citată de ziarul Libertatea, enumeră o serie de greșeli pe care autoritățile le-au comis și din cauza cărora aproape că nu mai pot gestiona situația epidemiologică din Nord. În ultimele zile, oamenii politici din această regiune au făcut ca nivelul de încredere al cetățenilor în guvernul local să scadă, din cauza gafelor pe care le-au făcut în timpul ieșirilor în public.

De notorietate este o declarație a lui Giulia Gallera, ministrul regional al sănătății care, în timpul unui interviu, a încurcat rata de reproducere a SARS-CoV-2 cu cea de transmitere.

Totodată, Attilo Fondana, guvernatorul Lombardiei, a făcut o gafă precizând faptul că în regiune nu mai există decese, iar ulterior, în spitale, și-au pierdut viața 22 de persoane. Furia împotriva acestuia a crescut atât de mult, încât de câteva zile a trebuit să iasă doar escortat de polițiști.

Dincolo de greșelile decizionale, criticii arată cu degetul și spre eșecurile sistemului medical din Lombardia, considerat cel mai bun din țară. Marea problemă, o spun chiar medicii, o reprezintă gestionarea ineficientă a resurselor sanitare. Virusul s-a răspândit necontrolat, iar mulți oameni au murit în casă. ”Toată atenția a fost concentrată pe spitale, care au devenit focare de infecție, iar medicii generaliști au fost ignorați și au fost lăsați fără ajutor pentru a-i trata pe oamenii de acasă. ” a explicat Massimo Galli, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Sacco din Milano .