Sănătatea în România Știri

De săptămâna viitoare, începe distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație

Aflat într-o vizită de lucru la Ploiești, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat public faptul că de săptămâna viitoare, în toată România, începe distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație. Ministrul susține că demersul autorităților are caracter preventiv și este justificat în contextul războiului din Ucraina.

Alexandru Rafila a precizat faptul că în această săptămână, la nivel național se va desfășura campania de informare, cu privire la distribuirea medicamentelor. „Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani” a precizat Alexandru Rafla.

Ministrul Sănătății a precizat faptul că distribuirea pastielor de iodură de potasiu are un caracter preventiv, în contextul războiului provocat de Rusia în Ucraina. Acesta a precizat că intenția autorităților este de a reduce impactul în cazul unui incident posibil. „E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei” a precizat ministrul Sănătății.

Fabrica Antibiotice Iași a produs peste 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, medicamentele urmând a fi distribuite către populație în următoarele 3 săptămâni.