DE LA ESTETICĂ LA MUTILARE. CHIRURG PLASTICIAN : ”Nu ia nimeni nicio măsură”

Goana după frumusețe poate însemna, de multe ori, alegerea greșită a specialistului la care un pacient apelează pentru o intervenție estetică. Pentru că reclama bate informația corectă, piața serviciilor de acest fel abundă în oferte ale unor cabinete sau saloane de cosmetică, în principal pentru injecții cu acid hialuronic sau botox pentru mărirea buzelor, respectiv, estomparea ridurilor.

Dr. Dana Jianu, medic primar de chirurgie plastică, avertizează asupra riscurilor unor astfel de intervenții efectuate de către personal neautorizat și în spații neautorizate. Pe lângă riscul unei intervenții cu rezultate contrare celor dorite (exagerarea trăsăturilor, cu efect inestetic) există și pericole precum infecții sau necrozarea țesuturilor asupra cărora s-a intervenit.

Principalele trei specialități în cadrul cărora se pot face intervenții estetice-chirurgicale sau non-chirurgicale- sunt chirurgia plastică, chirurgia BMF și dermatologia. În schimb, medicii stomatologi și cosmeticienele se plasează în afara legii atunci când fac astfel de intervenții. Pentru pacienți există riscuri pe care, de multe ori, aceștia nu le cunosc.

”Se pot vehicula infecții, ca să nu mai vorbim de infecția cu SARS-CoV-2, în perioada aceasta. Dacă (n.r.- intervenția) are loc într-un cabinet autorizat, cu personal calificat, sigur că vor ști ce să facă să nu transmită o infecție și vor respecta regulile de prevenție. Dar, dacă, Doamne ferește, se întâmplă într-un cabinet de cosmetică, înțeleg că sunt frecvente aceste situații, vă dați seama că o astfel de persoană nu are niciun fel de responsabilitate, nicio idee despre ce ar putea să-i producă acelui om care devine victimă.” a punctat exlicat dr. Dana Jianu, invitată în emisiunea Medika Estetika.

Faptul că există o piață pe care sunt furnizate astfel de servicii medicale, de către persoane fără calificare, este o problemă care se pepetuează de ani de zile. Inexplicabil, pentru că legislația oferă pârghii pentru stoparea fenomenului.

”Scapă supravegherii, nu sunt controlate , deși sunt de notorietate unele site-uri care își fac reclamă pentru astfel de proceduri. Ar fi foarte simplu pentru Colegiul Medicilor, fie cel din București, fie cele teritoriale, fie Colegiul Național, să facă o monitorizare. De fapt, există și datoria colegiilor să facă lucrul acesta! Nu știu de ce nu o fac. Vă spun că, deși am făcut parte din Colegiu, nu am fost niciodaă cooptată, deși m-am oferit, pentru a ajuta să mergem să vedem unde nu se respectă regulile. Nu ia nimeni nicio măsură!” a mai declarat dr. Dana Jianu, medicul care a realizat primul implant mamar în România.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes