Prezența erorilor medicale din spitalele românești precum și vidul legislativ care nu oferă suficiente explicații pentru problema malpraxisului au revenit zilele acestea în atenția opiniei publice, odată cu declarațiile făcute pe această temă de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, pe de o parte, și reprezentanții Colegiului Medicilor din România, de cealaltă parte. Luni seara, în direct la Medika TV, specialiștii în Drept au prezentat aspectele juridice legate de malpraxis.
Discuțiile cu privire la forma juridică a malpraxisului au fost purtate în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, prezentată de Eugenia Foarfecă. Invitata sa din platou a fost avocatul Cătălina Bordianu Calangiu, fondatoarea Casei de Avocaturp Bordianu & Asociații. Av. Cătălina Bordianu Calangiu a explicat faptul că malpraxisul medical nu se referă la orice eroare făcută de personalul unui spital, ci doar la acele erori care aduc prejudicii pacienților.
„E o practică şi o tendinţă să facem din malpraxis ceva extrem de dificil, complicat, de nepătruns. De fapt, malpraxisul reprezintă o discontinuitate în acordarea îngrijirilor medicale care a cauzat un prejudiciu şi această discontinuitate este rezultatul nerespectării unor obligaţii legale sau convenţionale. Legea 95, Legea 46/ 2003 a drepturilor pacientului ne vorbeşte despre obligaţiile şi drepturile care revin atât medicului cât şi pacientului în această relaţie socială în care intră pentru acordarea îngrijirilor medicale. Ori de câte ori se încalcă o astfel de obligaţie şi produce un prejudiciu, atunci vorbim de malpraxis. Prin urmare, nu orice eroare reprezintă malpraxis, ci numai aceea care cauzează un prejudiciu pacientului, într-o cauzalitate directă”, a declarat Cătălina Bordianu Calangiu, la Medika TV, luni seară.
În ceea ce privește greșelile care pot fi considerate malpraxis, avocatul Cătălina Bordianu Calangiu susține că acestea vizează acele erori medicale prin care sunt încălcate ghidurile și protocoalele medicale, precum și greșelile de etică medicală.
„ Două tipuri de greşeli, greşelile de practică medicală, atunci când unt încălcate ghidurile sau standardele de practică şi greşelile de etică medicală. Greşelile de etică medicală sunt mai mult apanajul nostru ca jurişti, pentru că practica medicală şi respectarea rigorilor practicii medicale revine medicinei legale să stabilească dacă un standard a fost respectat sau nu. În schimb este mai facil pentru avocaţi să vorbească despre încălcările, obligaţiile medicilor, atunci când vine vorba de partea de etică. (…) Pentru aceste derapaje care ţin exclusiv de deontologie, vorbim de greşeli de etică medicală. Pentru cele care presupun încălcarea unui standard de bună practică, atunci vorbim de un malpraxis de practică medicală”, a subliniat Cătălina Bordianu Calangiu.