De la 1 decembrie, Ministerul Sănătății a modificat Programul național de vaccinare astfel încât oferă acces gratuit sau compensare de 50% , în funcție de vârstă sau categoriile de persoane, la un număr de 7 vaccinuri esențiale. Printre acestea se numără și vaccinul anti-HPV, responsabil de apariția cancerului de col uterin la femei.
Invitată în platoul Medika TV, dr. Evelyn Cristescu, medic de familie în București, a explicat faptul că inițiativa Ministerului Sănătății este una foarte bună. Mai mult, medicul a vorbit și despre faptul că, tot de la 1 decembrie, vaccinul ani-HPV poate fi administrat gratuit sau compensat 50% și pentru băieți. „Este foarte important că a apărut această listă pentru adulți. Pe lista aceasta este vaccinul meningococic, cel pneumococic, vaccinul împotriva hepatitei cu virus B, vaccinul ROR și vaccinul varicelor-zosterian, compensat 100%. Cel mai important este vaccinul anti-HPV este o noutate și este un lucru important că se pot vaccina și băieții. El este compensat și 50% și pentru băieții până în 19 ani. Până acum asigura vaccinarea gratuită între fetele între 11 și 19 ani” a explicat dr. Evelyn Cristescu.
Înainte de aceste modificări legislative, achiziția vaccinurilor, în special al celui anti-HPV era destul de greoaie. „Acum se eliberează de la medicul de familie sau de la medicul specialist o rețetă cu care părinții merg la farmacie. Înainte totul se făcea pe baza unei cereri transmisă către DSP, apoi cei de la DSP trimiteau vaccinurile la cabinet. Noi eliberăm rețeta cu care pacientul merge la farmacie și achiziționează vaccinul, apoi se poate vaccina mai repede. Parcursul era dificil în trecut, pentru că uneori Direcțiile de Sănătate Publică ba aveau vaccin, ba nu aveau. Au fost perioade în care răspunsul la cereri venea chiar și după 2 luni” a mai spus dr. Evelyn Cristescu.
Aceeași regulă a fost impusă și în cazul vaccinului antigripal. Dacă până anul acesta pacienții așteptau la cabinetele medicilor de familie care, la rândul lor, așteptau să primească dozele de la Direcțiile de Sănătate Publică, din 2023, pe baza unei simple rețete, vaccinul a putut fi achiziționat, gratuit sau compensat 50% direct din farmacii, iar ulterior pacienții au revenit la medicii de familie pentru imunizare.