Medici și autorități deopotrivă fac în permanență apel la populație să respecte măsurile de protecție personală, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Unii dintre români nu respectă însă nici o măsură. Purtatul măștii este contestat de unii, fie că fac sau nu parte din rândul așa-zișilor conspiraționiști. Iar nerespectarea măsurilor se vede în raportările zilnice, care arată o creștere îngrijorătoare a numărului de noi cazuri de coronavirus.
Medicul Adrian Wiener, manager al spitalului din Grădiște, județul Arad, care este unitate suport COVID-19, spune că vinovate pentru acest eșec sunt și autoritățile. Într-o intervenție la Medika TV, dr. Wiener a spus că modul în care autoritățile au comunicat încă de la începutul pandemiei i-au determinat pe oameni să nu mai aibă încredere în mesajele transmise. Medicul arădean spune că e timpul ca autoritățile să-și schimbe radical mesajul, chiar dacă este destul de târziu.
“Gestionarea acestei epidemii depinde în egală măsură de 2 factori. Pe de o parte, regulile și seriozitatea implementării acestora și a modului în care sunt urmărite de autorități, iar pe de altă parte responsabilitatea individuală a fiecăruia dintre noi.
Dinspre autorități se poate pune presiune, pot fi luate peste noapte niște măsuri, ca restricționarea evenimentelor cu mulți participanți, sancționarea mai drastică a celor care nu respectă purtarea măștii sau aglomerează inutil spațiile închise. În ceea ce privește responsabilitatea fiecăruia dintre noi, depinde foarte mult de credibilitatea celor care transmit mesajele. Autoritățile, din lipsa de coerență, din felul în care au comunicat, fragmentat, uneori confuz, lucrurile oarecum s-au pierdut. Unii dintre români nu mai au încredere atât de mare în ceea ce spun autoritățile, iar acest lucru ar trebui recuperat, deși e târziu. Trebuie să avem o comunicare constantă, corectă, onestă și clară dinspre autorități, fără nici un fel de alte interese sau bâlbe”, a spus, la Medika TV, dr. Adrian Wiener.
Un mesaj similar a fost transmis încă din luna iulie și de Florin Hozoc, reprezentantul unei companii din domeniul medical, care a tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care autoritățile au comunicat cu populația. “Eșecul pe care îl măsurăm azi prin creșterea numărului zilnic de infectări este mai ales un eșec al celor care au gestionat comunicarea publică. Dar probabil că nimeni nu va plăti pentru asta”, a spus Florin Hozoc încă din iulie, când numărul infectărilor era mai mic decât al celor înregistrate în prezent.