De ce trebuie să ne temem de CORONAVIRUS. O explicație matematică

O ANALIZĂ MEDIKATV.RO

Când te uiți la soare, vezi trecutul. Durează 8 minute până când lumina soarelui ajunge până la noi, așa că ceea ce vezi acum s-a întâmplat deja cu ceva timp în urmă.

Este la fel cu coronavirusul. A fost 1000 de cazuri în weekend, ieri am avut 2000 de cazuri, astăzi avem 4300. Creșterea este alarmantă, dar având în vedere populația Chinei, acesta este încă un număr mic, nu?

Cu excepția faptului că există o întârziere. Timp de 1-2 săptămâni după infecție, virusul nu prezintă simptome. Cu alte cuvinte, cele 4300 de cazuri raportate acum sunt persoane care au fost infectate cu cel puțin o săptămână în urmă, poate două. Și numărul de cazuri s-a dublat în fiecare zi.

Deci, dacă există 4300 de cazuri în spital, după o perioadă de incubare de 10 zile, există:

4300 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 infecții. Adică 4,5 milioane. Și asta este acum. Acești oameni vor veni la spitale în două săptămâni.

Începe să fie corect să presupunem că eforturile inițiale de izolare au eșuat. Și suntem într-o furtună de rău. Virusul își va desfășura cursul. Se va răspândi la nivel global, la fel cum face gripa în fiecare sezon.

Se sugerează că coronavirusul este mai contagios decât gripa, care infectează între 5% și 20% din populație în fiecare an. Așadar, fie avem carantină în masă la nivel mondial și perturbări economice, dar un număr mai mic de cazuri, fie ne trezim cu o rată de infectare de peste 20% la nivel global, adică 1 din 5 persoane se vor îmbolnăvi.

Boala durează peste o săptămână pentru a se transforma într-o boală asemănătoare gripei, dar adesea se înrăutățește. Virusul afectează plămânii, cauzând dificultăți de respirație și nevoia de oxigenoterapie cu posibile complicații. Acesta este motivul pentru care spitalele vor fi supraaglomerate.

Unii dintre acești oameni vor muri, în special cei în vârstă. Ratele mortalității pentru virus nu sunt încă stabilite. De exemplu, peste 500 de persoane au murit în China, dar nu putem ști câte infecții au dus la acest număr de decese, din nou – aceste date au întârziere în timp: ești infectat, aștepți peste o săptămână, te îmbolnăvești. Mergi la spital, ești bolnav câteva zile, trăiești sau mori. Știm că este mult mai mortal decât gripa. Dacă are o mortalitate de 1% și infectează 20% din lume, va ucide 16 milioane de oameni. Dacă are o rată a mortalității mai mare, va fi la fel de rău ca gripa spaniolă.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes