De ce spitalele românești iau foc. Medic: „Instalația electrică are 100 de ani”

Tragedia de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” s-ar putea repeta în orice moment și în multe alte spitale din România. Marea problemă o reprezintă infrastructura unităților medicale, pentru că multe spitale din țara noastră funcționează în clădiri foarte vechi.

În ultimii 30 de ani, foarte puține spitale noi au fost construite de la zero. Întreaga activitate a unităților medicale se desfășoară în clădiri vechi, ale căror rețele de utilități au aceeași vârstă.

Sunt spitale vechi de 50, 60, 100 de ani, la care instalația electrică a fost prevăzută pentru ce era acum 50, 60, 100 de ani medicina. Noi am făcut niște progrese ca omenire în domeniul medicinei, gândiți-vă că un pat de terapie intensivă pentru un pacient COVID-19 are minim 5 – 6 uneori 10 injectomate. Paturile în sine sunt acționate electric, dar acelea tot în priză trebuie băgate. Totul este conectat la aceeași rețea învechită”, a explicat situația dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina din Capitală, în direct la Medika TV.

Mai mult decât atât, medicii recunosc că în secțiile ATI ale unităților medicale trebuie să ducă multă muncă de convingere cu pacienții astfel încât aceștia să nu mai folosească telefoanele mobile în interior.

În afară de asta mai vin și pacienții care mai au la rândul lor pretenții, eu nu vreau să-i critic. Toți vor telefoane mobile în secțiile ATI și sunt foarte recalcitranți și aparținătorii chiar și ei dacă nu-i lași să vorbească la telefon. Și se nasc iar niște teorii ale conspirației, că noi nu-i lăsăm să vorbească la telefon pentru că-i sedăm, pentru că vrem să-i intubăm”, a adăugat medicul Laura Zarafin, la Medika TV.

În urma verificărilor preliminarii, cauza probabilă care a declanșat incendiul de la INBI „Matei Balș” ar fi fost un scurt circuit electric declanșat de un aparat de încălzit introdus într-o priză.

Situația vechimii spitalelor din România este cunoscută de oficialii din Ministerul Sănătății, care susțin necesitatea aducerii la zi a infrastructurii spitalicești. Asta în condițiile în care în țară sunt unități medicale care au o vechime și de 150 de ani. Despre acest subiect, dezbătut recent la Medika TV, puteți citi AICI.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes