Sănătatea în România Știri

De ce se limitează cazările în mai multe stațiuni din România. Explicațiile lui Raed Arafat

sursa foto: Ora de Sibiu

Guvernul a aprobat hotărârea CNSU privind prelungirea stării de alertă. Decizia a venit și cu două noi restricții. Una dintre ele, limitarea circulației pe timp de noapte începând cu ora 22.00, față de ora 23.00, cum era până acum, era deja așteptată, după ce anterior fusese anunțată chiar de președintele Klaus Iohannis.

Cea de-a doua noutate vizează limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spațiile de cazare dispuse în zonele în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă.

Este vorba despre Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova, Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita, Borșa și Cavnic din județul Maramureș, Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov, Sovata din județul Mureș, Vatra Dornei din județul Suceava, Voineasa din județul Vâlcea, Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul Caraș Severin, Arieșeni din județul Alba, Durău din județul Neamț, Novaci-Rânca din județul Gorj, Păltiniș din județul Sibiu, Stâna de Vale din județul Bihor, Straja din județul Hunedoara.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce s-a luat această decizie.

“Intenţia este reducerea aglomeraţiei, vedem în timpul week-end-ului ce se întâmplă. Şi atunci 70% nu este nici puţin, nici mult, dar este totuşi o cifră care poate să permită reducerea aglomeraţiei în interiorul hotelului, dar şi în staţiunea în care este hotelul. Poate că în loc să fie 4-5 în lift, o să fie 2, poate la masă când se ia micul dejun or să fie mai puţine persoane, iar în staţiune or să fie mai puţine persoane”, a declarat Raed Arafat. 

A existat și o propunere privind limitarea activității în mall-uri în zilele de week-end, care nu a fost însă aprobată. Totuși, propunerea nu a fost exclusă, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată în funcție de evoluția situației epidemiologice.

 “Noi avem grupul tehnico-ştiinţific care a analizat nişte lucruri şi da, era o propunere în sensul că în week-end să fie măsurile un pic mai restrictive decât în timpul săptămânii şi decizia a fost că mai aşteptăm să vedem cum evoluăm şi bineînţeles dacă continuăm să evoluăm în sensul negativ este posibil să se mai discute aceste lucruri. Noi lucrăm nu pe indivizi, lucrăm pe grupuri de lucru”, a mai spus șeful DSU.