În cadrul emisiunii Medika Special, moderată de Ioana Răduca, dr. Sever Oană, medic primar medicină de familie, împreună cu prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în în comitetul de organizare a Adunării Mondiale a Sănătății, au subliniat motivele care au dus la scăderea acoperirii vaccinale, în România.
”Oamenii nu se mai tem de bolile infecțioase tocmai datorită vaccinării. Am studenți în anul 6 care nu mai stiu cum arată poliomielita, de exemplu și asta e datorită succesului vaccinării. Oamenii nemaivăzând aceste boli, s-au relaxat, teama lor s-a redus. Chiar și vigilența noastră, a specialiștilor a scăzut.
O altă cauză ar fi accesul foarte ușor la informații care i-a făcut pe oameni să se creadă competenți. Însă, competența se clădește în timp. Nimeni nu citește site-ul Ministerului Sănătății, sau al Agenției Naționale a Medicamentului. Este ca și cum vorbim cu toții despre un roman, însă doar doi-trei l-au citit.
Un alt motiv ar fi dorința oamenilor de a se simți în control, faptul că pot decide dacă refuză sau acceptă vaccinarea. Însă ar trebui să se gândească la un lucru, chiar dacă copilul este acum protejat, datorită imunității de grup, nu înseamnă că va fi protejat și peste 20-30 de ani când va ajunge poate într-o țară cum e Africa,” a explicat dr. Sever Oană, pentru Medika TV.
”La nivelul fiecărui județ exista o direcție de sănătate publică. Aceste direcții județene de sănătate publică au fost slăbite, din cauza lipsei de specialiști. Medicina de familie nu reușește să acopere toate serviciile medicale preventive pentru că mulți oameni nu sunt asigurați și nu sunt inscriși la un medic de familie și lucrul ăsta cauzează o lipsă a unei evidențe riguroase și mulți copii nu beneficiază de servicii de vaccinare, nu pentru că se opune cineva. Sau incep vaccinarea și nu reușesc să o finalizeze. Fac prima doză, se mută cu familia în Italia, etc.
În plus, rata acoperirii vaccinale a scăzut foarte mult după eșecul campaniei de vaccinare anti-HPV, din 2008. Atunci nu a existat o campanie de informare, medicii de familie nu au fost implicați, iar eșecul acelei campanii a avut impact asupra tuturor vaccinurilor, a scăzut încrederea oamenilor în toate tipurile de vaccinuri, ” a completat prof. Rafila.
”Prima lege a vaccinării care presupunea ca vaccinul să fie obligatoriu si dacă printele refuza trebuia să semneze, să își asume responsabilitatea. Însă, când a ajuns în Parlament, parlamentarii care nu sunt medici au schimbat și au zis că trebuie sa semnezi că vrei vaccinare. Și atunci oamenii au zis că nu vor să semneze. Legea a fost votată în Parlament într-un sens nefericit. Sperăm ca politicienii să nu mai vină cu păreri folozofize în probleme foarte tehnice,” a adăugat dr. Sever Oană.
Puteți afla mai multe din materialul video următor: