Știri Studii/Cercetări

De ce refuză românii vaccinarea? Studiul care lămurește misterul

sursa foto: UNICEF Moldova

Un studiu realizat de Reveal Marketing Research pe un eșantion de peste 1000 de persoane, reprezentativ la nivel național, arată că în ultima vreme a crescut intenția de vaccinare în rândul populației, de la 36% în ianuarie 2021 la 40% în prezent.

Studiul arată și motivele pentru care unii oameni refuză vaccinarea, dar și ceea ce îi determină să facă vaccinul pe cei care îl fac.

“Românii cred că: “Este mai bine să te imunizezi” (15%). De altfel, incertitudinea la nivel național planează asupra eficienței (46%), siguranței (58%) și reacțiilor adverse (53%) asociate vaccinului: „Mi-e teamă de reacțiile adverse”/„Nu cred în eficiența lui”/„Nu cred că este testat suficient”.

De asemenea, afirmații de genul “Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și respectiv „Am avut deja coronavirus” au fost agreate de peste 10% din populație (în special de către persoanele cu vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani, precum și de către cei cu venit mare – 40%). Pe de altă parte, 2 din 10 români rezonează cu aceste afirmații – în special cei proveniți din mediul rural.

Românii care au ales să se vaccineze declară că au făcut acest lucru pentru că nu vor să se îmbolnăvească (64%).

Observăm că dintre toate segmentele, respondenții cu vârsta peste 55 de ani s-au vaccinat (70%), motivul invocat pentru aceasta fiind vârsta. Din punct de vedere al educației, cei care s-au vaccinat pentru a evita îmbolnăvirea sunt în proporție de 66% din mediul rural.

Al doilea motiv pentru care românii au ales să se vaccineze este dorința de a-i proteja pe ceilalți – 60% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 70%.

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – constituie alt motiv important care i-a determinat pe români să se vaccineze. 53% dintre români au menționat acest motiv.

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește motivația de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de 5 din 10 români (50%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – o treime dintre români (32%) și călătoriile în străinătate – 28%”, arată studiul.

Acesta mai relevă că 68% dintre persoanele care nu intenționează să se vaccineze provin din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani. De asemenea, intenția de vaccinare e mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor – 43% pentru bărbați față de 40% pentru femei.

Studiul a inclus 1012 interviuri online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural, și s-a derulat în perioada 6 – 10 octombrie.