Sfatul specialistului Știri

De ce nu trebuie să renunțe la mască, deocamdată, persoanele care deja s-au vaccinat împotriva COVID-19

Un subiect intens dezbătut în spațiul public a fost, în ultima vreme, legat de obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul public și în cazul persoanelor care s-au vaccinat deja împotriva COVID-19. Au existat voci care au susținut că persoanele vaccinate ar putea beneficia de o relaxare a măsurilor de protecție impuse.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a explicat, la Digi 24, că deocamdată nu trebuie ca oamenii să renunțe la protecție, nici măcar cei imunizați.

Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective. Totuși, la acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană”,  a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță

Acesta a mai explicat că persoanele care au boli care scad imunitatea ar putea dezvolta mai puțini anticorpi sau chiar deloc, motiv pentru care, cel puțin până la atingerea imunității de grup, ar putea fi lipsite de protecție.

08“La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea. Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual”,  a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.