BREAKING MEDIKA Știri

De ce nu se fac necropsii pacienților cu COVID-19? Medicul V. Astărăstoae: ”o mare eroare”

Cunoscutul medic Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, critică și cataloghează drept ”o mare eroare” renunțarea la efectuarea necropsiilor în cazul pacienților confirmați cu COVID-19. Protocolul, pe care Medika TV l-a prezentat, exclusiv, AICI, și prin care se decide renunțarea la necropsii, are drept efect o viciere a raportărilor deceselor provocate de COVID-19. Sunt incluse în statisticile COVID-19, de-a valma, decese care au alte posibile cauze (primul pacient decedat de COVID-19 avea cancer în stadiu terminal), luându-se în calcul doar faptul că s-au produs la pacienți infectați. Această abordare mai are un efect, și mai grav: lipsirea medicinei de importante rezultate ale cercetării anatomopatologice.

”Întotdeauna, la apariția unei noi afecțiuni, pentru a stabili un protocol terapeutic eficient, se studiază modificările macro- și microscopice, imunologice, citogenetice etc. determinate de noua boală. Acest lucru a fost valabil până la apariția pandemiei COVID-19. În această pandemie, avem studii cu privire la structura noului coronavirus, avem studii epidemiologice, studii clinice etc. și aproape deloc cercetări anatomopatologice. Aceasta deoarece nu s-au efectuat necropsii.” arată profesorul Astărăstoae.

Medicul desființează, pe rând, și argumentele invocate de autorități ( de la nivel mondial și cele naționale) pentru renunțarea la necropsii, în cazul pacienților confirmați cu COVID-19. Iată contraargumentele sale!

”a.Pericolul de infectare al personalului medical care efectuează necropsia. Argumentul nu stă în picioare. Medicii anatomo-patologi și legiști sunt instruiți încă din perioada rezidențiatului cum să procedeze (ce măsuri de siguranță se aplică) în situațiile cu înalt risc biologic. Chiar în afara pandemiei, ei au lucrat cu produse biologice infectate de diferite bacterii și viruși. Au echipamente de protecție și știu să le utilizeze. Am lucrat peste 49 de ani în domeniu, am efectuat peste 1000 de necropsii și pot afirma că riscul de infectare este substanțial mai mic decât pentru medicii de familie, urgentiști sau anesteziști. Mai ales că, atunci când se face necropsia, se știe că a fost pozitiv la testare și se pot lua măsurile de diminuare a riscului. În plus, decedatul nu respiră, nu tușește, nu strănută ca să transmită virusul pe cale aeriană.

b. Nu există capacitate și logistică pentru a efectua necropsiile. Poate în perioada de vârf acest argument să fie valabil. Dar nu este obligatoriu să se efectueze necropsia absolut la toate decesele. Se poate efectua la capacitatea maximă a țării respective. În România, acest argument nu funcționează. La numărul de decese înregistrate se puteau efectua necropsia cu un efort minim. Mai mult, modul de dispersie a cazurilor permitea detașarea unui număr de anatomo-patologi și legiști în focarele epidemice.”

Medicul Vasile Astărăstoae spune că această ”mare eroare” nu face decât să lipsească lumea medicală, dar și lumea în general, de o serie de răspunsuri, și să alimenteze teorii și scenarii conspiraționiste, precum:

  1. Nu se dorește a se preciza cauza reală a morții, deoarece nu se diferențiază între cei care au murit din cauza coronavirusului și cei care au murit din cauza altei patologii, dar au fost pozitivi la testare. În acest mod se exagerează gravitatea pandemiei, se justifică, pe de o parte, limitarea drepturilor civile (și implicit criza economico-socială indusă), iar pe de alta parte, se amplifică profitul corporațiilor din domeniul medical.
  2. Nu se dorește a se dezvălui carențele sistemelor medico-sociale incapabile să gestioneze o problemă de sănătate publică. Există voci (din ce în ce mai numeroase) care pun decesele numeroase din spitale și așezăminte pentru bătrâni pe seama acestor carențe. De exemplu, se afirmă că în COVID-19 nu pneumonia este pericolul maxim, ci microtrombozele și infecții asociate. Dacă e adevarat, atunci tratamentul cu anticoagulante și antibiotice este indicat. Intubarea și ventilarea mecanică fac mai mult rău decât bine. În absența unor studii anatomo-patologice consistente o asemenea ipoteză nu poate fi nici infirmată, nici confirmată.
  3. Se încearcă un experiment social global condus de o “ocultă“ transnațională (formată din mari corporații, oameni politici, oameni de știință și mass-media) care încearcă să impună o “dictatură politico-medicală” folosind un virus creat în laborator. Aflarea adevărului prin necropsii ar constitui o piedică pentru acest plan.