De ce nu mai funcționează regulile în starea de alertă? Sondaj: o treime din români mai văd statul ca pe un partener de încredere. Pentru câți români, criza a fost o lecție pentru importanța sănătății?

Un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie ar putea oferi răspunsul pentru situația din ultimele zile, în care românii au încălcat, mai mult decât oricând, regulile comunicate de autorități și au sfidat recomandrile de distanțare socială.

Aproape jumătate dintre români consideră că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos decât se crede și doar o treime mai văd statul ca pe un partener de încredere, relevă sondajul IRES, realizat in perioada 13-14 mai. Studiul este dedicate percepțiilor, atitutidinilor și comportamentelor românilor în criza COVID-19. Scopul este evaluarea impactului pe care ș-a avut starea de urgență asupra vieții românilor.

Potrivit rezultatelor, mai mult de jumătate dintre români și-au pierdut încrederea în statul român. Doar 36 % dintre cetățeni mai văd statul român drept un partener de încredere.

Nu e de mirarea, în aceste condiții, că, imediat după 15 mai, când a expirat starea de urgență, românii au ieșit în număr mare din casă, au mers în locuri aglomerate și au ignorat recomandările primite de la autorități. Tot în aceste zile, au avut loc proteste și blocaje create intenționat în vămile din Vestul țării. Toate aceste acte de indisciplină sunt urmarea nivelului scăzut de încredere în mesajul statului și reprezentanților acestuia.

4 din 10 români cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informațiile despre criza generată de pandemia de COVID-19.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, respondenții care locuiesc în mediul rural, cei din Transilvania și Banat și votanții PNL și PSD sunt cei care cred în corectitudinea informării mass-media, cei mai neîncrezători fiind românii cu vârste și între 36 și 50 de ani.
În starea de urgență, cel mai mult le-a lipsit românilor apropierea celor dragi. Un sfert dintre respondenți au spus că cel mai mult le-au lipsit drepturile și libertățile, iar pentru 13% dintre participanții la studiu au fost călătoriile și vacanțele. 1 din 10 români declară că i-a lipsit cel mai mult socializarea. În același interval, românii au navigat mai mult pe Internet decât înainte și s-au uitat mai mult la televizor și la filme. O treime dintre respondenți a gătit mai mult, 20 % au mâncat mai mult, un sfert au făcut exerciții fizice mai mult decât de obicei.
Doar 1 din 10 români declară că a fumat, iar 3% că au consumat băuturi alcoolice mai mult decât înainte.

Principala lecție învățată în criză este importanța igienei, spun 20 % dintre respondenți. A doua este importanța celor dragi, iar a treia, importanța sănătății.

Categorii: Eveniment, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea