De ce nu face România testare în masă? Pentru că autoritățile nu cred în asta! Ce spune dr. Adriana Pistol, noul șef al Comisiei Covid-19

Într-o intervenție la Medika TV, joi seara, președintele Comisiei Speciale Covid-19 DIN Ministeru Sănătății și director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat de ce nu crede în eficiența unei testări masive a populației, cu teste rapide care să indice prezența anticorpilor după infecție. ”Din punctul meu de vedere, testarea masivă nu ne ajută cu nimic. Ce ar putea să ne arate? Să identifice cazurile. Dar asta facem noi prin testare de laborator. Masiv e foarte greu de făcut a 20 de milioane de oameni. Epidemiologic vorbind, asimptomaticul are slabe șanse să transmită infecția. Cel care o transmite este, în primul rând, simptomaticul. Cei asimptomatici , mai puțin. De aceea, în Franța Germania și alte țări sunt lăsați acasă, să se trateze, în izolare față de familie. ..Și noi am crescut ritmul de testare, dar nu testare în masă. A trebuit să creștem capacitatea de laborator, România nu se compară cu Germania, lucru care a durat. Sunt de acord că încă nu este folosită la maximum capacitatea de testare și îi invit pe colegii mei să testeze orice simptomatologie de viroză respiratorie.” a declarat dr. Adriana Pistol.

România a avut o singură propunere de testare în masă. Este vorba despre proiectul profesorului Adrian Streinu Cercel pentru București, plan care nu a primit acordul Ministerului Sănătății. Proiectul prevedea testarea a peste 10 500 de bucureșteni. Despre acest subiect medikatv.ro a scris AICI.

Categorii: Exclusiv, Sănătatea în România
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea