De ce ne îmbolnăvim când mergem la spital. Prezența infecțiilor nosocomiale, pusă pe umerii managerilor spitalelor

Infecțiile asociate actului medical sunt o realitate în spitalele din România. Tot mai mulți pacienți ajung acasă după externare mai bolnavi decât erau când s-au internat. O explicație cu privire la faptul că sănătatea românească nu poate stopa acest fenomen este atitudinea managerilor unităților medicale, care refuză categoric să găsească soluții pentru a scăpa de această problemă.

Faptul că ar putea fi trași la răspundere sau că vor plăti cu scaunul sunt principalele motive care-i determină pe managerii spitalelor din România să refuze să raporteze infecțiile asociate asistenței medicale, spun oficialii din Ministerul Sănătății.

Raportarea, din datele pe care le cunosc, este scăzută în primul rând din cauza managerilor care trăiesc cu teama să nu le modifice sau să le influențeze cumva evaluarea anuală a actului de management, care poate duce la suspendarea contractului sau chiar la întreruperea sa definitivă”, a declarat conf. dr. Elena Copaciu, consilierul ministrului Sănătății, în direct la Medika TV.

De cealaltă parte, medicii refuză la rândul lor să raporteze infecțiile nosocomiale pentru că se tem că ar putea fi dați în judecată de pacienții pe care au încercat să-i vindece. „Din partea cadrelor medicale intervine teama de litigii, litigii în justiție, scandaluri de malpraxis și ani de zile pierduți prin sălile de judecată”, a mai spus Elena Copaciu.

Într-un raport al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate se precizează că din anul 2019 în România media raportării infecțiilor nosocomiale este de 4 ori mai mică decât în celelalte state ale Uniunii Europene.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes